Doar aproximativ 70 de giurgiuveni au aplicat anul trecut pentru programul „Prima casă”. Într-un clasament pe judeţe, Giurgiu a ocupat ultimul loc.
Plecând de la această realitate, deputatul Liliana Ciobanu a lansat o interpelare către ministrul finanţelor Darius-Bogdan Vâlcov, în care solicită proceduri simplificate şi transparentă în derularea programului:
„Aceşti potenţiali beneficiari ai programului se plâng de aprobările anevoioase care se dau în momentul în care îţi exprimi dorinţa de a cumpăra o locuinţă garantată de stat. Practic, după ce identifică locuinţa, persoana interesată merge la bancă, unde discuţiile se derulează pe parcursul a câteva luni, iar solicitanţii au nevoie de o serie de documente, acte de stare civilă, de la Administraţia Financiară, de la Primărie, de la evaluatori şi notari, etc.
În acest timp, există şanse mari că proprietarul imobilului vizat de tânărul respectiv să îşi găsească un alt cumpărător, ori să renunţe pur şi simplu la vânzarea acestuia. Mai mult, poate interveni şi o altă situaţie neplăcută, aceea ca după luni de zile de discuţii, negocieri şi aşteptare, să îţi fie aprobat în final creditul, dar banca respectivă nu mai aibă plafonul necesar.
Din informaţiile pe care le deţin, se pare că există acum aprobările unor bănci de a credita Programul „Prima casă”, însă Guvernul a uitat să publice în Monitorul Oficial al României plafoanele aferente anului în curs. ”
Pentru a clarifica întreg parcursul pe care o familie trebuie să o urmeze pentru a putea beneficia de acest program, deputatul Liliana Ciobanu a cerut să primească răspuns la patru întrebări esenţiale:
1. Cât timp durează aplicaţia pentru Programul „Prima casă”, de la începutul demersurilor, până la intrarea efectivă în posesia locuinţei?
2. Ce măsuri aveţi în vedere pentru simplificarea procedurilor de acces al tinerilor la acest program?
3. Care este plafonul alocat anul acesta de la Guvern pentru acest program?
4. Care sunt băncile partenere în acest program?
Claudiu Cimpoeru,Cristina Rotaru
Post your comments