Declaraţie politică a deputatului PSD de Giurgiu, Elena Cristina Dinu: Politicile în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, motor de creștere economică a țării

elena dinu

Elena Cristina Dinu, deputat PSD de Giurgiu, a susţinut miercuri, 10 aprilie, o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor, de sprijin pentru agricultura şi fermierii din România.
Totodată, deputatul PSD a prezentat şi realizările guvernului PSD – ALDE din acest domeniu:

„Agricultura și dezvoltarea satului românesc au reprezentat o prioritate absolută în programul de guvernare al PSD, program pe care românii l-au votat într-un procent covârșitor.
Scopul măsurilor propuse a fost acela de a fructifica potențialul real al agriculturii României,de a revitaliza zonele rurale prin programe de investiții din fonduri europene dar şi din resurse locale. La aproape doi ani și jumătate de guvernare rezultatele acestor politici agricole se văd deja, agricultura devenind un motor al creșterii economice.
Una din realizările importante din acești ani a fost reabilitarea și extinderea infrastructurii de irigații, pentru care au fost alocate 20,1 milioane de lei de la bugetul de stat.
  Avem astfel 1,2 milioane de ha pregătite pentru irigat, aproape 336 de stații de pompare și peste 470 de stații de desecare reabilitare.
Instituirea schemelor de ajutor de stat pentru producători, inițiate de Guvern, a fost o altă măsură menită să dea o gură de oxigen agricultorilor români.
Astfel, producătorii români de tomate sunt susținuți începând cu anul 2017 printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), urmând să se asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Aflat în al treilea an de implementare, acest program prezintă un interes din ce în ce mai crescut pentru producătorii agricoli, astfel că, dacă în primul an de implementare,în 2017 ,a avut 9350 de beneficiari,în 2018 numărul de beneficiari aproape s-a dublat,ajungând la 16550 de cultivatori înscrişi.
Insist asupra acestui program deoarece el a fost foarte bine primit şi în județul Giurgiu, zonă preponderent agricolă, renumită pentru producția de legume în sere și solarii.
Un alt program guvernamental, bine primit de producători este acela de susținere a producției de usturoi .
Sprijinul financiar este de 1.000 euro pe hectar cultivat cu usturoi, iar bugetul alocat este de de 2.000.000 euro.
De asemenea, Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.
Valoarea schemei de ajutor de stat este de 5.100.000 lei și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru anul 2019, cuantumul sprijinului financiar este de 1,7964 lei/litru motorină.
O atenție deosebită se acordă și învățământului agricol, o pepinieră de specialiști care să facă față noilor provocări.
Astfel, în conformitate cu prevederile Programului de Guvernare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de lege care reglementează activitatea liceelor agricole, în sensul stopării declinului acestora, asigurând corelarea programei școlare și a specializărilor cu noile realități din agricultură.
În vederea dezvoltării învățământului liceal agricol, MADR va asigura finanțarea unor investiții și a unor cheltuieli materiale.
Atragerea banilor europeni a fost o preocupare constantă a ministerului Agriculturii, iar dovada o reprezintă faptul că România a mai primit încă 125 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă, bani destinați subvențiilor agricole.
Trebuie menționat faptul că, anul trecut, România s-a situat pe locul 1 în Uniunea Europeană la producția de porumb și floarea soarelui, locul 4 la producţia de grâu și rapiță, și locul 3 la soia. Aceste producții record au condus anul trecut la creșterea aportului adus de agricultură în Produsul Intern Brut, tendință așteptată și anul acesta.
În România au apărut și culturi agricole noi, iar la acest capitol pot spune că prima recoltă de sparanghel din România a fost inaugurată acum câteva zile în localitatea Băneasa din județul Giurgiu, în prezența ministrului agriculturii Petre Daea.
Cultura de sparanghel se întinde pe o suprafață de 170 de hectare, dintre care peste 35 de hectare cu sparanghel alb, iar restul verde, în urma unei investiții de 2 milioane de euro.
Stimați colegi, sunt multe alte măsuri pe care Guvernul le promovează în sectorul agricol dar care n-au avut loc în spațiul limitat al declarației mele.
Dar ce pot să mai spun este că sectorul agricol va deveni cu adevărat un motor de creștere economică și o sursă de locuri de muncă pentru populația din mediul rural, odată cu sporirea veniturilor agricultorilor, creșterea calificării și reducerea migrației din mediul rural.
Politicile în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale vor asigura creșterea puternică a acestui sector, care va deveni o sursă importantă pentru dezvoltarea economică a țării și va duce la recâștigarea pieței interne.”


Publicat  :  aprilie 10, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare