Deşi temperaturile sunt scăzute în aceste zile, zecile de mii de abonaţi din municipiul Giurgiu, persoane fizice, unităţi de învăţământ, spitalul judeţean, racordate la sistemul centralizat de încălzire, nu au primit încă agent termic, iar începând de mâine, 14 octombrie, toate unităţile de învăţământ din municipiu vor trece online din cauza situaţiei epidemiologice şi frigului din clase.
Cauzele acestei situaţii sunt multiple, de la lipsa banilor, până la explozia preţului la gaz.
Adrian Anghelescu, primarul municipiului Giurgiu, spune că primăria are suma necesară pentru a plăti în avans achiziţia de gaz pentru CET, dar nu găseşte furnizori, iar preţurile au crescut foarte mult:
” De 10 zile avem în cont banii pentru plata în avans a gazului necesar pentru pornirea CET-ului dar nu găsim pe piaţa cantitatea necesară. Preţurile au crescut enorm, am plecat de la 346 de lei, astăzi am ajuns la 450, dar nu exista furnizori. După ce au crescut preţurile, cer şi banii în avans, în niciun an nu a fost această situaţie. CET-ul are nevoie de minim 3 milioane de lei pentru a porni instalaţiile. Luptăm alături de toate primăriile care fac parte din Asociaţia Municipiilor Reşedinţa de Judeţ, dar nu interesează pe nimeni ce se întâmplă. Este o situaţie foarte gravă la nivel naţional, nu ai de unde să cumperi gaz. Am solicitat ajutorul ANRE, sperăm să găsim înţelegere şi până la 1 noiembrie să avem căldură”.
Dacă primarul Adrian Anghelescu spune ca bani ar fi, dar nu există furnizori pentru gaz, Sorin Cepraga, directorul CET Giurgiu, declară că marea problemă o reprezintă tocmai lipsa fondurilor pentru plata în avans a gazului:
” Primăria nu a plătit deocamdată niciun leu. Am avut astăzi o discuţie cu responsabilii din Consiliul Judeţean şi încercăm să ne plătească ei cel puţin pentru căldura de la spitalul judeţean şi unităţile din subordinea Protecţiei Copilului. Avem de la Consiliul Judeţean o promisiune de 500 de mii de lei pentru aceste unităţi de importanţă maximă. Dacă primim banii vineri, încercam să cumpărăm gaz şi, dacă ne mişcăm bine, duminică o să avem căldură la spital. În acest moment nu este gaz pe piaţă şi nici bani să-l cumpărăm, aceasta este mai grav. Unde găsim furnizori pentru gaz, preţurile sunt foarte scumpe, de 5-6 ori mai mult în comparaţie cu anul trecut.
Acum se cere plată în avans, iar noi ne recuperăm banii în cel puţin 45 de zile. De unde bani?
Încercam să rezolvăm cât mai repede situaţia de la spitalul judeţean, pentru că îmi este frică să nu se întâmple tragediile de la alte spitale din ţară. Dacă este în continuare frig, oamenii în disperare o să folosească prizele şi nici nu vreau să mă gândesc ce se poate întâmpla”, ne-a mai declarat directorul CET Giurgiu.
De ce nu porneşte CET-ul? Autorităţile nu au deocamdată răspunsuri şi soluţii clare
Publicat
: octombrie 13, 2021
Post your comments