Începând cu luna august, Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu are un medic epidemiolog, specialitate care nu era acoperită până în prezent.
Potrivit unei evaluări a Societății Române de Epidemiologie (SRE), doar aproximativ 400 de medici epidemiologi profesează în țară, dintre aceștia, aproape jumătate se află în Capitală. Astfel, sunt foarte multe spitale în ţară care nu au un specialist în acest domeniu.
Medicul epidemiolog nu intră în contact direct cu pacientul, însă are un rol vital în funcţionarea unităţii medicale. Epidemiologul unui spital e responsabil cu prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistentei medicale. Apoi, potrivit legii, el „participă și supraveghează – în calitate de consultant – politica de antibiotico-terapie a unității și secțiilor”: ” Medicii epidemiologi în România sunt foarte rari, doar de câţiva ani ne-am aliniat şi noi la normele europene referitor la infecţiile nosomicale din spitale. Eu mă ocup de celule, de ceea ce nu se vede. Rolul meu este să previn, nu este o poziţie deloc plăcută”, ne spune noul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.
Daniel Negruţ-Chipe este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, rezidenţiatul efectuându-l la Cluj. Are o experienţă de 22 de ani în domeniu, profesând la spitalul din Oradea şi la spitale din Italia şi Olanda: ” Este interesant de aflat cum am ajuns la Giurgiu. Am văzut un anunţ de concurs în revistele de profil. Am zis să sun, mai mult din curiozitate. Despre Giurgiu nu ştiam mare lucru, am trecut o singură dată pe aici. Doamnele de la departamentul personal al spitalului au fost atât de amabile, atât de convingătoare, încât m-a determinat să particip la examen.
Eu sunt bihorean dintr-o bucată, am venit la Giurgiu şi vreau să fac treabă aici, ” Ori faci, ori pleacă şi lasă locul unuia mai bun!”- aceasta este deviza mea”.
Primele impresii despre oraşul Giurgiu şi spitalul judeţean sunt unele plăcute. Urmând exemplul celorlalte oraşe în care a profesat, îşi doreşte un sprijin activ din partea comunităţii locale:
” Am fost primit foarte bine de către colectivul spitalului judeţean. Bineînţeles, spitalul mai are nevoie de modernizare, dar este un spital care arată bine, cu mult peste alte unităţi sanitare din Bucureşti.
Îmi doresc o implicare activă a comunităţii locale, îmi doresc că cetăţenii din Giurgiu să ne ajute în activitatea noastră. Avem nevoie de solidaritate locală „, ne-a mai declarat medicul Daniel Negruţ-Chipe.
Bihorean modest, Daniel Negruţ-Chipe nu a dorit să fie fotografiat:„Eu cu facebook-ul, cu internetul… mai puţin. Pentru mine, importanţi sunt oamenii „.
Este de remarcat faptul că încă un specialist de excepţie completează colectivul medical al spitalului judeţean, întregind eforturile depuse de către conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu, alături de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, pentru un act medical de calitate, modern, în beneficiul pacienţilor.
Post your comments