Începând cu data de 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de bază din sănătate, o mulţime de boli vor fi tratate doar în ambulatoriu sau la medicul de familie, şi nu în spital. Deocamdată Ministerul Sănătăţii nu a făcut publică lista celor 300 de boli care vor fi tratate în ambulatoriu în baza prescripţiei de la medicul specialist, dar se pare că printre „excluşii “din spitale se vor afla hipertensivii, diabeticii sau cei cu insuficienţă renală. În plus, începând de ieri, o dată cu noul pachet de servicii de bază, a apărut internarea de 12 ore. Dacă pacientul vrea să rămână mai mult sub supravegherea medicilor, va plăti.
Tot de la 1 iunie, medicii de familie vor consulta şi persoanele sănătoase, pentru a evalua riscul de cancer şi boli cardiovasculare şi metabolice, precum şi sănătatea mintală şi cea a reproducerii. Şi de la aceeaşi dată, statul decontează din nou tratamentele la dentist, după ce acum un an tăiase finanţarea. Însă doar copiii şi beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluţionarii, vor avea parte de gratuitate. Ceilalţi vor suporta 40 la sută din factură.
Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru sublistele A şi B – o prescripţie/mai multe prescripţii lunar, cu maximum 7 medicamente (în prezent o singură prescripţie); Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de specialitate din specialităţile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale. Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute.
Post your comments