În momentul în care în multe dintre instituţiile statului sau societăţilor comerciale aparţinând administraţiei locale a fost luată decizia externalizării serviciilor de pază şi protecţie, atribuţiile au fost preluate de către firme private, care s-au transformat cu timpul în structuri paralele, cu rol în siguranţa naţională.
Unele dintre aceste firme au încadrat foşti ofiţeri de poliţie, de la SRI, SPP, astfel încât au ajuns să aibă o forţă de influenţă şi informaţie ce depăşeşte cu mult condiţiile legii. Este un fenomen scăpat de sub control, deoarece unele dintre aceste firme au ajuns structuri militarizate ce pot fi puse oricând în beneficiul unor interese de grup.
Nici Giurgiu nu a fost ferit de acest fenomen, pe bani mulţi, zeci de miliarde, firmele de pază au ajuns, culmea, să asigure până şi siguranţa unor unităţi considerate militarizate; unde sunt angajaţi militari de carieră. Este o situaţie de-a dreptul penibilă ca siguranţa unor cadre militare să fie asigurată de către tineri care au absolvit un curs de câteva luni şi au obţinut o diplomă calificare ca agent de pază. Sunt tineri cărora viitorul nu le promite ceva mai bun, strânşi din comunele din judeţ şi plătiţi, când sunt plătiţi, pe un salariu de nimic.
Sunt interese foarte mari în acest domeniu şi mulţi “profesionalisti” implicaţi, un subiect pe care promitem că o să-l dezvoltăm.
Post your comments