226.898 de giurgiuveni s-au aflat pe listele electorale la ultimele alegeri relevante, este vorba despre alegerile parlamentare din 2016. Dintre aceştia, un procent de 41.8% s-au prezentat la vot.
Miza fiind mult mai redusă, iar implicarea directă a principalilor competitori scăzută, numărul giurgiuvenilor care se vor prezenta la vot la alegerile de duminică, 26 mai, este greu de crezut că poate depăşi cifra de 100 de mii de votanţi.
PSD Giurgiu are un target stabilit de cel puţin 50% din voturi, aceasta însemnând minim 50 de mii de alegători. ALDE a anunţat o estimare de 25 de mii de voturi, calculând un procent de 20%.
Adunând, alianţa de guvernare şi-a propus să obţină în judeţul Giurgiu un minim de 70% din voturi. Restul, ar urma să se împartă între PNL, ProRomania, USR şi PMP.
Estimarea celor de la Partidul Democraţilor şi Liberalilor se bazează, în primul rând, pe un număr de aproximativ 5 mii de voturi pe care vor să le realizeze în municipiul Giurgiu. 1.000 de voturi şi-a propus ALDE la Mihăileşti, unde are o organizaţie foarte puternică. Malu, Cosoba, Vânători, Izvoarele sunt alte comune în care ALDE aştepta un număr important de voturi. Mai sunt comune unde primarii PSD au promis că vor ” rupe ” cel puţin un 20 % şi pentru aliaţii din coaliţie.
În majoritatea localităţilor pe tabelul celor de la ALDE sunt trecute maxim 50 de voturi.
Rezultatul pe care îl vor obţine în municipiul Giurgiu, unde notorietatea candidatului Ionel Muscalu şi munca depusă de către Alexandru Vladu, nedreptăţit în partid după alegerile locale din 2016, poate face diferenţa.
Cea mai performantă filială PSD din ţară la ultimele alegeri, PSD Giurgiu, le-a trasat primarilor un target minim de 50% la alegerile de duminică.
O ţintă uşor de atins, dacă nu ar fi apărut jocul propriu al primarului Nicolae Barbu, făcut la nivel de municipiu. Preşedinte de organizaţie şi primar de municipiu în funcţie, din parte PSD, Nicolae Barbu nu a participat la vreo acţiune electorală a partidului. Apropierea faţă de Victor Ponta şi ProRomania lasă loc speculaţiilor că partidul lui Ponta va oferi o surpriză la nivelul municipiului Giurgiu, tocmai prin sprijinul oferit de către primarul Nicolae Barbu.
Sunt însă localităţi unde PSD-ul recuperează voturile pierdute în oraş: Comana, Prundu, Colibaşi, Vărăşti, Băneasa, Putineiu, Toporu, Răsuceni vor fi comunele cu peste 80% din voturi direcţionate către candidaţii PSD.
Chiar dacă sunt localităţi cu primari PNL, social democraţii vor obţine voturi importante la Herăşti şi Stăneşti.
Un impact deosebit în procentele pe care le vor obţine principalele partide duminică în judeţul Giurgiu îl va avea modul în care se va vota la Floreşti- Stoeneşti, Ulmi, Mihăileşti, Ghimpaţi. Sunt localităţi cu un număr important de votanţi, iar jocurile de culise au fost intense.
Restul partidelor sunt nesemnificative prin numărul voturilor pe care-l vor obţine în judeţului Giurgiu. Chiar dacă la nivel naţional alianţa USR Plus are aşteptări optimiste faţă de rezultatul alegerilor de duminică, la nivel de Giurgiu usr-iştii sunt aproape inexistenţi.
Au anunţat drept o ” performanţă” faptul că au reuşit să aibă reprezentanţi în toate secţiile de votare din judeţ, dar nu au menţionat faptul că aceştia vin din Bucureşti, deoarece, la Giurgiu, USR Plus nu are un număr suficient de membri cât să acopere toate secţiile de votare.
Nu am cuprins în analiza noastră Partidul Naţional Liberal, deoarece acesta a desfăşurat o campanie electorală atipică, cu impact greu de cuantificat.
Duminică, 26 mai, vor fi alegerile europarlamentare.
Cum vor vota giurgiuvenii, aflăm doar duminică ,după închiderea secţiilor de votare.
Post your comments