Cu banii strânși de o viață, medicul Mihai Păun (70 de ani), a înființat nu departe de București, la Bucșari cea mai mare livadă de gutui bio din România.
Livada a fost înființată în anul 2008 și se întinde pe 5,5 hectare având 4.000 de pomi numai din soiul Bereczki.
Medicul a pornit la drum încurajat de penuria de pe piața gutuilor unde a văzut o oportunitate de afacere profitabilă. Acum, după 8 ani de când a plantat primul puiet de gutui, pomicultorul spune că nici nu apucă să se coacă bine fructele să străinii deja vin cu oferte. Pentru anul 2015 are deja cumpărători din Grecia care și-au anunțat intenția de a cumpăra toată producția.
Când s-a hotărât să investească într-o livadă de gutui, medicul Mihai Păun, avea 62 de ani. Decizia a venit firesc deși spune că nu avea nicio experiență în domeniu.
“Am început în anul 2008 și am ales gutuile deși înainte nu am avut niciun fel de experiență. Niciodată nu cred că este prea târziu să începi o afacere. Mergând prin țară și prin piețe am constatat că nu mai există gutui românești, toate erau aduse din import pentru că în țară la noi nu mai sunt plantații de gutui. Atunci am decis să fac o plantație cu aceste fructe. Începuturile au fost destul de grele mai ales că pe piață nu se găseau puieți de gutui ci doar de măr, păr, prun, cais etc.”, ne-a declarat Mihai Păun.
În livada de gutui din Giurgiu se folosesc numai îngrășăminte naturale, iar în locul pesticidelor, hormonilor de creștere, nitriților și a nitraților împotriva dăunătorilor în livada de la Bucșari se dă cu substanțe extrase din alge marine și alte plante.
“Aceste substanțe se găsesc și pe piața din România la magazinele de profil dar costă mai mult decât cele clasice. Zeama bordeleză este fundamentală, de asemenea”, ne-a mai spus medicul.
El mărturisește că la cultura de gutui folosește și metode bio mai vechi cum ar fi maceratul de urzică, de usturoi sau ceaiul de pelin. Astfel ține la distanță o boală de temut a gutuiului, arsura bacteriană, care îi face pe mulți pomicultori să stea departe de livada de gutui. “Majoritatea pomicultorilor tratează superficial tratamentele. De aceea spun că este neapărată nevoie de un specialist în livadă care să îți spun când și cât tratament trebuie să dai. Cred că poți ține sub control foarte ușor bolile și dăunătorii”.
Gutuii intră pe rod la 3-4 ani de la plantare, dar perioada maximă când ating maturitatea este la 10 ani, când dau între 70 și 120 de kilograme pe pom. Mihai Păun spune că pentru 2015 are deja asigurată piața de desfacere astfel că toate gutuile vor merge în Grecia
sursa:www.http://agrointel.ro
Post your comments