Clostridium şi bacterii coliforme au fost găsite găsite în gheaţa produsă de mai mulţi agenţi economici, relevă testele realizate de Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor – Laborator Larex pe probe prelevate de inspectorii ANPC în urma controalelor făcute la operatori economici care produc gheaţă alimentară în unităţi proprii, din Bucureşti, Constanţa şi Giurgiu.
Au fost oprite temporar de la vânzare 1.800 de kilograme de cuburi din depozitele a doi producători, precum şi peste 5.000 de pungi cu gheaţă comercializate deja în magazine.
„ În perioada 7 – 11 mai comisarii ANPC au efectuat un control în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor, la operatori economici care produc în unităţi proprii gheaţă alimentară, atât pe raza municipiului Bucureşti, cât şi la operatorii economici din judeţele Giurgiu şi Constanţa.
În urma acestei acţiuni au fost oprite temporar de la comercializare 1.800 kg de cuburi de gheaţă aflate în depozitele a doi producători, precum şi o cantitate de 5.372 pungi cu cuburi gheaţă de 1 sau 2 kg aflate la comercializare în marile magazine”, anunţă ANPC.
De asemenea au fost prelevate eşantioane care au fost trimise la analize şi supuse expertizei la Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor Laborator Larex Bucureşti. Analizele efectuate au determinat modificări ale următorilor parametri: „Clostridium perfringers, ufc/100 ml prevăzut: 0, determinat: 2 (ambalaj de 1 kg) şi 4 (ambalaj de 2 kg); bacterii coliforme, ufc/250 ml prevăzut: 0, determinat: 284 (ambalaj de 5 kg); NTG (n.r. – numărul total de germeni mezofili – indicator global care permite aprecierea încărcării apei cu floră de diverse origini care sunt responsabile de transmiterea infecţiilor pe calea apei), ufc/100 ml prevăzut: 20, determinat: 29 (ambalaj de 1 kg) şi 31 (ambalaj de 2 kg); NTG, ufc/ml la – 22 grade C, prevăzut max. 100, determinat: 1245 (ambalaj de 5 kg); -37 grade C, prevăzut max. 20, determinat: 65 (ambalaj de 5 kg)”, conform ANPC.
„Având în vedere faptul că analiza în cazul depăşirii parametrilor microbiologici excede sfera de competenţă a ANPC, instituţia noastră va transmite cazul prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje”, anunţă ANPC.
Sursa: News.ro
Post your comments