Alegerea primarilor într-un singur tur avantajează primarii în funcţie, iar cu cât sunt mai mulţi candidaţi, şansele primarului în funcţie sunt mai mari. Practic, un candidat poate deveni primar cu doar un sfert din voturile cetăţenilor.
Să luăm exemplul unui oraş cu 70 de mii de locuitori, cum este şi Giurgiu. De obicei la vot vin puţin peste jumătate din numărul de alegători, aproximativ 27 de mii de votanţi.
Primarul în funcţie, care nu a făcut nici bine, dar nici nu a fost târât în scandaluri, are şanse mari pentru un nou mandat. Pe lista celor care îl vor vota se află rude, prieteni, angajaţii primăriei, familiile acestora, membrii de partid, beneficiarii de diverse ajutoare, patronii şi angajaţii firmelor care s-au dezvoltat în mandatul său şi cei care sunt convinşi de propagandă electorală să- i dea un vot pozitiv.
Mai exista şi o masă de votanţi, a celor ce nu sunt mulţumiţi de niciunul dintre contracandidaţi.
În aceste condiţii, cu cât sunt mai mulţi candidaţi, cu atât mai mari sunt şansele primarului în funcţie să câştige.De ce?! Pentru că, toţi ceilalţi, se vor lupta pentru voturile celor care sunt nemulţumiţi de activitatea primarului.
Spre deosebire de alegerile locale din 2012, când au existat, teoretic, doar trei grupări politice cu pretenţii de a prinde listele de consilieri, pentru 2016 au apărut mai multe facţiuni.
În 2012, taberele erau clar delimitate: Lucian Iliescu, susţinut de către PNL şi UNPR şi Nicolae Barbu, sprijinit de către PSD, PPDD şi Nicolae Florian. PDL-ul, la Giurgiu, nu a contat decât la nivel de judeţ. Existenţa a doar doi candidaţi puternici, i-a oferit posibilitatea lui Nicolae Barbu să devină primar.La acesta s-a adăugat un fenomen specific anului 2012, care nu se va mai repeta la alegerile de anul viitor: dorinţa de schimbare a românilor. Sunt singulare cazurile în care un primar, care a avut mai mult de trei mandate, a rămas în funcţie.
În acest moment, pentru 2016, se anunţă o situaţie cel puţin ciudată. În PSD se afla toţi cei trei candidaţi, care pot emite o pretenţie serioasă de a deveni primar al municipiului Giurgiu.
Probabil, mai devreme, sau mai târziu, cele trei tabere (Nicolae Barbu, Nicolae Florian şi Alexandru Vladu) se vor separa şi va urma fiecare drumul său.
Pe lângă apariţia unor candidaţi exotici, gen, Ionel Dinu şi Costică Buduru, care se bagă în seamă pentru a părea mai importanţi decât sunt, mai sunt şi candidaturi ce urmăresc atragerea de voturi pentru lista de consilieri locali.În această situaţie se afla Liliana Ciobanu- PSRO şi Toma Petcu- ALDE.
Aşa cum se prezintă fotografia la acest moment, dacă principalii candidaţi nu se hotărăsc să intre în cursă, dacă nu vor avea o poziţie de bărbaţi, prin care să-şi asume intenţiile politice, Nicolae Barbu are cele mai mari şanse să câştige un nou mandat în 2016.
Claudiu Cimpoeru, Cristina Rotaru
Post your comments