Boboteaza este ultima zi a ciclului sărbătorilor de Anul Nou, marcată în calendarul creştin de celebrarea Botezului Domnului. Este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice.
Sărbătoarea cuprinde motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: local se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se deschide cerul şi vorbesc animalele.
Sărbătoarea abundă în superstiţii, iar oamenii de la sate ţin cont şi acum de ele pentru a le merge bine tot anul. În această noapte, fetele de măritat îşi pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa viitorul soţ. Există credinţa potrivit căreia dacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă vor avea rod bogat. De Ajun, nu sunt admise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic.
În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.
Superstiţia cel mai des întâlnită este cea care spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inel un fir roşu de mătase şi o un fir de busuioc, pe care le pun sub pernă. Băiatul pe care-l vor visa va fi cel cu care ce vor căsători. Fetele care cad pe gheaţă de Bobotează se crede că sigur se vor mărita în acel an. Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă.
La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea va avea noroc tot anul. În trecut, cel care găsea primul crucea primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.
Iordănitul femeilor este un alt obicei păstrat în satele din nordul ţării. Femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce cântau şi jucau toată noaptea, dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator în drum şi îi ameninţau că îi vor arunca în apă.
În ziua de Bobotează nu se spală haine, nu se dă nimic cu împrumut şi sunt interzise certurile în casă.
Boboteaza: tradiţii şi obiceiuri
Publicat
: ianuarie 6, 2016
Citește și …
-
-
-
-
-
-
Schimb de experienţă româno-bulgară, la Clejani!
Posted in: Actualitate, Administratie Comments: 0
-
-
-
-
USR Giurgiu: O Românie pentru toți, nu doar pentru unii!
Posted in: Cancan Comments: 0
-
-
-
-
-
Marş electoral PSD Giurgiu-Vine Valul!
Posted in: Actualitate, Politica Tags: Marian Mina, PSD GiurgiuÎn frunte cu Marian Mina, candidatul PSD Giurgiu pentru Camera Deputaţilor, 3800 de giurgiuveni, conform datelor Jandarmeriei Giurgiu, au participat astăzi, 22 noiembrie, la un marş electoral pentru susţinerea lui Marcel Ciolacu, pentru funcţia de preşedinte al României şi candidaţii PSD Giurgiu la alegerile parlamentare. A fost o demonstraţie de forţă a social democraţilor giurgiuveni, […]
Read More
Post your comments