Noul vicepreședinte al PSD, europarlamentarul Victor Negrescu, a participat la întâlnirea liderilor Partidului Socialiștilor Europeni privind lupta împotriva schimbărilor climatice ce s-a organizat în această săptămână la Paris. Cu această ocazie liderii de stânga din Europa au lansat o dezbatere europeană privind 21 de propuneri progresiste pentru mediu în marginea importantului summit referitor la schimbările climatice – COP21 ce urmează a avea loc în Franța în luna decembrie.
„Pentru ca protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice să devină o prioritate este nevoie să investim în educația civică privind mediul dar și să sprijinim țările în această tranziție către o societate mai sustenabilă. Trebuie ca protejarea mediului să nu genereze noi inegalități iar acest model de societate să fie accesibil tuturor. Includerea temelor ecologiste în doctrina social democrată propusă de Primul Secretar al Partidului Socialist francez, Jean-Christophe Cambadélis, poate fi o metodă prin care protejarea mediului și ecologia echitabilă să devină centrale în politica europeană. Cred că nevoia reală a tuturor de a face mai multe pentru protecția mediului, inclusiv în România, se poate regăsi în revendicările sociale ale stângii românești.”, a declarat noul vicepreședinte al PSD.
Victor Negrescu a subliniat că România trebuie să se pregătească pentru deciziile care vor fi luate la Paris în decembrie dar și să știe să își apere interesele pentru ca țara noastră să devină o referință regională privind protecția mediului fără însă ca acest lucru să afecteze economia națională.
„Pentru ca tranziția către o societate mai sustenabilă să reușească este nevoie de educație, informare și de un sprijin real. Este nevoie de un angajament ferm din partea tuturor actorilor implicați la nivel mondial dar este nevoie și de un acord echitabil mai ales când ne referim la industrie și sursele de energie. Aceste sectoare trebuie sprijinite pentru a se retehnologiza și a polua mai puțin. Logica impunerii nu cred că se poate aplica în acest caz pentru că protecția mediului are nevoie de participarea cetățenilor.”, a declarat europarlamentarul.
La eveniment au mai fost prezenți prim-ministrul Republicii Franceze Manuel Valls, vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, Comisar pentru Politica Regională Corina Crețu, președintele PES Sergei Stanishev, liderul S&D Gianni Pittella, secretarul general FEPS Ernst Stetter, premierul Lituaniei Algirdas Butkevičius, fostul premier belgian Elio Di Rupo, fostul premier italian Massimo D’Alema, fostul ministru grec al Mediului, Energiei și Schimbărilor Climatice Yiannis Maniatis, fostul ministru danez al Apărării Nicolai Wammen, vicepremierul Irlandei Joan Burton, liderul PSOE din Spania Pedro Sánchez Pérez-Castejon, liderul Partidului Muncii din Norvegia Jonas Gahr Støre, președintele Adunării Constituante din Tunisia Mustapha Ben Jafar, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri european.
„Europa trebuie să fie în prima linie în lupta împotriva schimbărilor climatice. Astăzi, stânga europeană este unită la Paris pentru a susține un acord ambițios, universal și necesar privind schimbările climatice. (…) Ne dorim o tranziție echitabilă către o economie durabilă și cu emisii scăzute de carbon. Viitorul planetei noastre este în joc. Trebuie să acționăm acum pentru a evita un nou eșec ca la Copenhaga în 2009”, a declarat liderul grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella.
Întâlnirea liderilor PES a precedat Conferința „Tineri Progresiști pentru Climat” organizată de Fundația Europeană pentru Studii Progresiste (FEPS) și Fundația Jean Jaurès ce a avut ca teme principale de dezbatere efectele schimbărilor climatice, inițiativele tinerilor de stânga pentru rezolvarea problemelor de mediu cu care se confruntă statele din Europa și utilitatea instrumentelor digitale pentru gestionarea transformărilor sociale și ecologice din Uniunea Europeană
Post your comments