Asociatia „GAL Centrul pentru Dezvoltare Giurgiu” – un ajutor important pentru cresterea calitatii vietii in mediul rural

11046872_10203571483607333_6010803603093293161_n

Grupurile de Actiune Locala (GAL) sunt entitati care reprezinta parteneriate public – privat, constituite din reprezentanti ai sectorului public, privat si civil, desemnati dintr-un anumit teritoriu rural omogen, care trebuie sa indeplineasca o serie intreaga de cerinte privind componenta, teritoriul acoperit. Aceste entitati implementeaza o strategie integrata pentru dezvoltarea teritoriului acoperit.

Abordarea LEADER – „de jos in sus” – reprezinta modalitatea care permite Grupurilor de Actiune Locala sa isi aleaga un grup coerent de masuri adaptate prioritatilor identificate pe teritoriul in care actioneaza, masuri transpuse in strategiile de dezvoltare locala, pentru a pune in valoare potentialul endrogen al teritoriului. Strategiile trebuie sa se materializeze in proiecte concrete, care urmaresc cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, imbunatatiri ale mediului si a spatiului rural, cresterea calitatii vietii si a diversificarii activitatilor economice din spatiul rural, elaborate de actorii locali, persoane fizice autorizate sau persoane juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Grupului de Actiune Locala.

In acest context, Asocialta „GAL CENTRUL PENTRU DEZVOLTARE RURALA GIURGIU” acopera o buna parte din judetul Giurgiu, plus o localitate din judetul Teleorman. Localitatile care au intrat in aceasta Asocietie sunt in numar de 12: Vedea, Malu, Gogosari, Putineiu, Stanesti, Izvoarele, Schitu, Singureni, Stoenesti, Calugareni, Mihai Bravu si Cervenia (judetul Teleorman).
Parteneriatul este format din 11 societati comerciale, 1 ONG, o institutie publica si o singura primarie.

„GAL CENTRUL PENTRU DEZVOLTARE RURALA GIURGIU” a fost „construita”, nu fara eforturi si emotii, de doi tineri giurgiuveni: Presedinte GAL – Nan Tiberiu Genu si Manager GAL – Ionut Cioaca, iar pentru ca Asociatia sa functioneze a fost necesara o doza de risc pe care si-a asumat-o presedintele garantand personal in vederea obtinerii unui avans in valoare de 60.000 de euro, necesar pentru pornirea „motoarelor” si functionarea Asociatiei la turatie maxima, acesta fiind singura sursa de finantare a GAL. Si au reusit. In acest moment sunt contractate un numar de 30 de proiecte, a caror cofinantare din FEADR se ridica la peste 2.250.000 de euro.

Cele trei masuri pentru care au fost realizate proiecte pana in acest moment sunt:
Masura41. 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole;
Masura 41.312 – Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi;
Masura 41.322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale


Publicat  :  septembrie 9, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare