Toți iubitorii de tradiție și folclor din municipiul și județul Giurgiu trebuie să știe că in comuna Malu se află un „colț” de etnografie și folclor, ce a fost înființat în luna aprilie a acestui an. Acest mic muzeu este deschis în incinta școlii gimnaziale „Ioan Bădilă”, unde, prin implicarea cadrelor didactice, elevilor, primăriei din localitate, dar și a sătenilor acest loc încărcat de obiecte tradiționale, de fotografii alb-negru și costume populare specifice zonei, are rolul de a-i învăța pe cei mici să iubească locurile natale, dar să și respecte valorile neamului.
Zeci de obiecte donate de sătenii comunei, așezate la loc de cinste, îi așteaptă pe cei mici să le descopere și să le cunoască. Aici își găsește locul și războiul de țesut.
Acesta le aduce în atenție copiilor munca depusă de către femeile de altădată, care, prin priceperea lor, se așezau sub cerul liber și preparau din coajă de răchită și anin, din coji de zarzăr, frunze de gutui și flori de liliac, culori de o rară frumusețe.
Pentru colorarea țesăturilor se foloseau: mentă, anin, urzica pentru culoarea neagră, coji de zarzăr și nuc pentru maro iar sunătoarea pentru culoarea nisipului.
Așa munceau femeile, fie la clacă, fie pentru gospodăria lor. Acest proiect se datorează unui om care de peste 20 de ani își desfășoară activitatea de dascăl în această zonă: directorul scolii gimnaziale ” Ioan Bădilă’’, profesoara Maria Diaconu.
Cristina Rotaru
Post your comments