Dacă judeţul Giurgiu are un produs specific cunoscut în toată ţara, această este roşia de Colibaşi. Din pieţele de en gros din Bucureşti şi până în pieţele de la Miercurea Ciuc, legumele produse la Colibaşi sunt un adevărat brand.
Locuitori au devenit „maeştri” în acest domeniu, ” furând ” meserie de la vecini bulgari, stabiliţi în Vărăşti, de-alungul râului Şabăr.
În acest moment comuna Colibaşi este una dintre puţinele localităţi din România în care nu există pământ nelucrat. Chiar mai mult, nu este suficient cât să acopere dorinţa şi forţa de muncă a localnicilor.
Sunt sute de ha de teren acoperite de sere şi solarii, în culturi diverse.
Acum, pentru cei din Colibaşi este febra culturii roşiilor, vor continua cu castraveţii, ardeiul gogoşar şi conopida.
Munca nu este una deloc uşoară, astfel că uliţele satului sunt aproape pustii. Contrastul faţă de alte localităţi este evident: cârciumile sunt aproape goale, doar pe ici pe colo un pierde vară îşi face veacul în faţa unei sticle de bere.
În solarii munca începe încă de la patru dimineaţa, deoarece peste câteva ore temperaturile ajung şi la 80 de grade. Muncesc atât bătrânii cât şi copii.
Ion Isar are câteva solarii, ce asigură traiul familiei: ” De copii suntem învăţaţi că doar munca ne poate asigura traiul de zi cu zi. Să nu creadă cineva că suntem oameni bogaţi, avem însă un trai decent. În această comună, doar cine este puturos, cum spune romanul, este sărac. Dacă priviţi la mâinile noastre, o să înţelegeţi. Toată ziua noi stăm şi mângâiem pământul”.
Deoarece timpul este lucrul cel mai de preţ pentru cei din Colibaşi, politica se afla pe ultimul loc. Am încercat să aflăm părerea mai multor locuitori despre activitatea primarului Stoica Constantin (Vapor). Ca şi cum ar fi fost vorbiţi între ei, replicile au fost aproape identice:” Atâta timp cât avem una dintre cele mai bine gospodărite comune din judeţ, iar primarul nostru ne sprijină şi este corect, politica nu ne interesează. Politica pe care o facem noi este să câştigăm existenţa familiilor noastre”.
Tot insistând în încercarea de a identifica problemele din Colibaşi ne-am lovit şi de o
replică mai dură: ” Văd că voi aţi venit aici să căutaţi vorbe rele despre primarul nostru. Numai că aţi bătut drumul degeaba, noi îl avem de atâţia ani primar şi suntem mulţumiţi. Vreţi bârfe? Mergeţi la cârciumă, le găsiţi acolo”!
Drumul legumelor de Colibaşi este unul dificil. Porneşte de la sămânţă plantată în pământ şi străbate toate etapele până ajunge a fi comercializată.
În urma rămâne multă transpiraţie şi mâini crăpate de atâta muncă.
Post your comments