O Şansă Mare pentru elevii din Clejani: Începând cu anul şcolar 2025-2026, Şcoala Profesională devine Liceul Tehnologic Clejani

459138864_447472861634110_1243299931607004376_nClejani este singura comună din judeţ unde funcţionează o şcoală profesională cu patru specializări: electromecanic, mecanic agricol, chelner-ospătar, sudor.
Unitatea şcolară şi-a început activitatea în anul 2016, cu un singur profil, mecanică, aceasta şi-a extins ulterior activitatea didactică.
Este un model de învăţământ de succes, o colaborare activă intre administraţia locală, inspectoratul şcolar şi agenţii economici care susţin activităţile de practică, dar şi angajează tinerii absolvenţi.457744350_8197615000314672_641980523266544859_n
În cadrul activităţilor de ieri, 9 septembrie, prilejuite de începutul noului an şcolar, primarul comunei Clejani, Florin Nidelea şi inspectorul şcolar general, Ion Ghimpeţeanu, au anunţat faptul că, începând cu anul şcolar 2025-2026, Şcoala Profesională nr.1 Clejani urmează să devină Liceu Tehnologic.

Conform Art.33, secțiunea a 4-a din Legea Educației 198/2023, Școlile profesionale care funcționează în prezent, vor trebui să declanșeze procedura de autorizare pentru a funcționa cu statut de liceu tehnologic, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului.
Astfel, liceele cu filieră tehnologică (fostele școli profesionale) au o orientare practică iar activitățile de predare/învăţare/evaluare se pot derula, parțial, la potențiali angajatori sau instituții cu care unitățile de învățământ au încheiate contracte de pregătire practică.
Finalizarea a cel puțin 3 ani în filieră tehnologică conferă elevului o calificare nivel 3 și acces direct pe piața muncii, în baza unor probe profesionale specifice sau a unui examen de certificare a calificării profesionale.
Elevii din filiera tehnologică pot continua studiile în cadrul aceluiași liceu, în vederea participării la examenul de bacalaureat. Promovarea examenului de bacalaureat le conferă o calificare de nivel 4, conform Cadrului național al calificărilor.
Este o schimbare importantă, care oferă noi oportunităţi elevilor care vor învăţa aici.
Ion Ghimpeţeanu, inspectorul şcolar general, ne-a declarat că în perioada următoare vor fi demarate procedurile pentru acest proces de autorizare:Ion Ghimpeteanu
” Am discutat deja cu domnul primar Florin Nidelea şi cu conducerea Şcolii Profesionale Clejani şi am stabilit ce avem de făcut pentru această procedură de acreditare. În zilele următoare o să am o nouă întâlnire cu doamna director şi să pregătim toată documentaţia, astfel încât, începând de anul viitor, Şcoala Profesională din Clejani să poată fi Liceu Tehnologic. Cunoscând foarte bine câtă importanţă acordă domnul primar Florin Nidelea actului educaţional, sunt convins că acest deziderat va fi atins”, ne-a spus Ion Ghimpeţeanu, inspectorul general şcolar.Florin Nidelea
” Acest proiect, prin care şcoala profesională urmează să devină liceu tehnologic, este o prioritate pentru administraţia locală a comunei Clejani.
Odată cu implementarea acestuia, se vor deschide noi perspective profesionale pentru elevii din Clejani, dar şi din comunele apropiate care vin şi studiază aici. Mulţumesc conducerii inspectoratului şcolar pentru sprijinul acordat şi îi asigur pe toţi cei implicaţi în acest proiect că primăria şi consiliul local Clejani le asigură tot suportul necesar”, ne-a declarat Florin Nidelea, primarul comunei Clejani.


Publicat  :  septembrie 10, 2024

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare