„Îţi dau una de auzi câinii în Giurgiu “- de unde vine celebra expresie.

caini gr

„La Giurgiu umblă câinii cu covrigi în coadă ” şi „Îţi dau una de auzi câinii în Giurgiu “sunt cele două celebre expresii prin care oraşul nostru a reuşit să se facă cunoscut în toată ţara.
Dacă printre giurgiuveni, provenienţa acestor sintagme nu pare aşa importantă, odată ce intri în discuţii cu oameni din alte judeţe, trebuie să te aştepţi ca inevitabil să fii întrebat” Şi, până la urmă, de ce latră câinii în Giurgiu?”
Ziarul „Adevărul ” a încercat să găsească mai multe explicaţii pentru cunoscuta expresie:

„Potrivit ultimelor analize expresia „auzi câinii în Giurgiu “ar fi folosită în cazul persoanelor care au un auz extrem de fin şi pot percepe sunete pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu le disting. Expresia este considerată şi una poetică şi mai semnifică şi faptul că o persoană a auzit ceva ieşit din comun, ceva uimitor.

De ce tocmai Giurgiu?
Dacă mulţi autori certifică expresia ca fiind una muntenească, alţii susţin că este chiar din Bucureşti.
Localitatea Giurgiu este în sudul Bucureştiului. Giurgiu a fost timp se secole o raia turcească. Românii îi numeau uneori câini pe turci. Astfel expresia „a auzi câinii în Giurgiu “, se poate referi şi la planurile pe care le puteau la cale turnii şi pe care românii încercau să le zădărnicească.

O explicaţie mult mai plauzibilă şi acceptată de mai mulţi autori este aceea că turmele de oi erau scoase din ţară de turci tocmai pe la Giurgiu. În timp ce oile plecau cu vaporul, câinii însoţitori rămâneau acolo şi lătrau de mama focului după turmele lor.

În ultimii ani expresia a ajuns şi subiect de bancuri făcându-se aluzie că Giurgiu arată ca un oraş părăsit în care nu se mai întâmplă nimic. Astfel se explică de ce latră atât de mult câinii tocmai la Giurgiu. Răspunsul vine ironic: de plictiseală.

O altă explicaţie, dar pentru care nu s-au găsit dovezi este că denumirea de Giurgiu nu s-ar referi la oraşul de astăzi, ci la un munte cu acest nume, un munte cu un ecou extraordinar.
De aceea se pune că „Îţi dau o plamă de auzi câinii în Giurgiu “, un fel de analogie între ecou şi ţiuitul din urechi.”

Sursa: http://adevarul.ro


Publicat  :  martie 11, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare