Modificările la Directiva mierii vizează protejarea apicultorilor din UE de concurența neloială, reducerea importurilor de miere frauduloasă și creșterea transparenței în beneficiul consumatorilor. Sunt modificări la care am lucrat în comisiile de specialitate și de care vor beneficia și apicultorii români.
Țările în care a fost produsă mierea vor fi enumerate în ordinea descrescătoare a proporției. Pe etichetă se va indica procentul exact al fiecărei țări de proveniență, cu o marjă de eroare tolerată de 5%. Este o îmbunătățire a legislației în vigoare și a propunerii Comisiei Europene, prin care se introducea doar obligația de a include pe ambalaj țările de proveniență a mierii.
România este țara cu cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană. Mierea românească este calitate și respectă normele UE. Însă, producătorii români de miere se confruntă cu afluxul de miere ieftină și potențial frauduloasă din afara UE.
Pentru a limita frauda cu miere, Parlamentul European a pus bazele unui sistem de trasabilitate pentru urmărirea întregului istoric al mierii importate de la apicultori sau operatori de recoltare. Comisia va veni cu o metodologie armonizată pentru a determina originea și autenticitatea mierii. A fost adoptat amendamentul PPE pentru instituirea unui centru de referință al UE pentru miere. În acest fel, vor fi îmbunătățite controalele și va fi detectată falsificarea mierii.
Varianta finală privind trasabilitatea este similară cu cea pe care am discutat-o și susținut-o în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Pentru sucuri de fructe, gemuri, jeleuri, marmelade și piure de castane îndulcite, țările de origine a fructului vor fi, de asemenea, indicate pe eticheta frontală.
Parlamentarii au fost de acord că ar trebui permisă o declarație voluntară de „conține numai zaharuri prezente în mod natural” pentru sucurile de fructe, pentru a încuraja consumul de astfel de produse.
Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Parlamentul European a adoptat reguli noi privind standardele de comercializare pentru produse precum mierea, sucurile de fructe sau gemul
Publicat
: decembrie 12, 2023
Related Articles
-
-
Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Îi urez succes lui Ion Ghimpețeanu în funcția de prefect al județului Giurgiu!
-
Andrei Alexandru, deputat PNL de Giurgiu: Amendamentele depuse de echipa de parlamentari PNL la Legea bugetului 2025 aduc județului Giurgiu aproape 7 milioane de lei

Citește și …
Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” Giurgiu- Conferinţă pe tema impactului dialogului social
Posted in: Actualitate, Administratie Tags: Bogdan vasilescu, dialog social, Sindicatului Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuÎn organizarea Sindicatului Județean „Solidaritatea Sanitară” Giurgiu, cu sprijinul Federației “Solidaritatea Sanitară” din România, astăzi, 11 aprilie, a avut loc o conferinţă interactivă cu tema: „Impactul dialogului social asupra calității vieții profesionale şi serviciilor medicale din judeţul Giurgiu”. La activitatea de astăzi au participat reprezentanţi din partea structurilor implicate în actul de sănătate: medici, asistenţi […]
Read More
Post your comments