Împăratul e gol!

ajofm

Articolul Giurgiu- oraşul oamenilor săraci şi al politicienilor narcisişti (http://giurgiupesurse.ro/giurgiu-orasul-oamenilor-saraci-si-al-politicienilor-narcisisti) a stârnit atâtea controverse încât am decis să continuăm dezvăluirile despre adevăratele probleme ale giurgiuvenilor, care sunt departe de fanfaronada din mintea politicienilor locali.
Problema locurilor de muncă se găseşte pe primul loc în retorică fiecărui aspirant la un post de conducere în administraţia locală. Dacă cineva are răbdarea să facă o revistă a presei, cu apariţiile publice ale aleşilor noştri, vor constata cu surprindere că sigura lor soluţie pentru crearea de locuri de muncă în Giurgiu se reduce la sloganul:”Trebuie să atragem investitori”, fără ca acest ” trebuie” să fie însoţit şi de soluţii şi programe concrete. Pentru că acestea nu există.
În această dorinţa de atragere de investitori ,Giurgiu se loveşte de o mare problemă: în intravilanul municipiul Giurgiu nu mai exista terenuri ce pot fi puse la dispoziţia unei firme ce isi propune să dezvolte o afacere serioasă. Acesta este adevărul pe care niciun om politic local nu are curajul să-l spună. Prin diferite concesionari şi vânzări, în toate mandatele, Giurgiu a ajuns un oraş ce nu mai poate oferi aproape nimic pentru potenţialii investitori. Singurul perimetru cu şanse enorme pentru oraş este Zona Liberă şi acest lucru începe să se vadă.
A doua mare problemă este forţa de muncă calificată. Prin poziţionare la doar 65 de km de Bucureşti, an de an ce produc mai bun liceele din Giurgiu merg la facultăţile din Bucureşti şi nu mai se întorc. Este un fenomen comun oraşelor mici ce gravitează în jurul capitalei: Călăraşi, Slobozia, Alexandria. Este inevitabil să se întâmple acest lucru.De aceea nu trebuie să avem aşteptări ca în Giurgiu să vină investitori de top sau din domeniul tehnologiei de înaltă performanţă. Aşadar, salarii decente este greu de crezut că vor fi în Giurgiu în domeniul privat. Sunt doar mici afaceri, unde angajaţii sunt remuneraţi în cele mai multe dintre cazuri cu salariul minim pe economie.
Foarte păguboasa este şi politica AJOFM Giurgiu de a organiza cursuri de perfecţionare şi reconversie profesională doar pentru a justifica activitatea unor angajaţi. Căpusată de apariţia unor firme private ce au identificat o sursă forte bună de venituri din aceste cursuri organizate în parteneriat cu AJOFM, agenţia a devenit un simplu loc unde sunt semnate nişte hârtii pentru justificarea unor activităţi. Sunt persoane, din înalta societate, ce se înscriu la diferite cursuri pentru a beneficia de suma de 700 de lei pentru formare profesională.
Luna ianuarie 2015: AJOFM Giurgiu are în derulare programe de formare profesională în următoarele domenii: contabil, frizer, inspector resurse umane, lucrător în comerţ, operator introducere validare prelucrare date şi patiser.
În aceeaşi luna, oferta agenţilor economici pentru locuri de muncă este: agent securitate, barman, bucătar, croitor, electrician, fasonator, finisor textile, forjor mecanic, lăcătuş.
Niciunul dintre cursurile organizate nu se regăsesc în cererea agenţilor economici.
Totul este din inerţie, aşa, să fie.
În vara au fost cursuri de baby-sitter pentru persoanele din mediul rural. Probabil au avut un succes teribil. Sunt activităţi organizate pentru că anumite firme, lectori şi cursanţi să câştige nişte bani. Unii mai mult, alţii mai puţin.
Este atâta minciuna şi corupţie în societate românească actuală încât nu ştii cu ce să începi mai repede. Am fost manipulaţi să credem în false simboluri, iar cu greu ne vine să credem că „Împăratul e gol”!

Claudiu Cimpoeru, Cristina Rotaru


Publicat  :  februarie 26, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare