În dorinţa de a mulţumi cât mai multe persoane, Consiliul Local Giurgiu a reuşit să devalorizeze distincţia de ” cetăţeni de onoare ai oraşului Giurgiu”.
Lista este una lungă. În multe dintre cazuri, acestea nu au nicio legătură cu o activitate depusă în municipiul Giurgiu.
Îşi poate explica cineva de ce, în anul 2001, Eva Elbaec Jorgennsen, director al Agenţia pentru Apă şi Protecţia Mediului (Danemarca), a fost declarată cetăţean de onoare al oraşului Giurgiu? Cu siguranţă nu. Apoi, majoritatea primarilor din oraşul Ruse sunt cetăţeni de onoare. Ce au făcut aceştia pentru Giurgiu?
Pe aceiaşi lista se afla şi Preafericitul Daniel. Tot aşa, să fie. Mai regăsim şi promotori ai culturii catalane, piloţi de aviaţie, pictori, de care nimeni nu a auzit, actori aflaţi în trecere prin Giurgiu.
De această dată, Consiliul Local are pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 29 ianuarie o hotărâre de acordare a titlului de cetăţean de onoare pentru toţi cei patru foşti primari de după anul 1990: Cristian Marciu, Nicolae Marculescu, Remus Tunaru şi Lucian Iliescu.
Iniţiativa este demnă de lăudat. De neînţeles faptul de ce aceasta a fost luată la modul general, nu s-a făcut nicio separaţie între activităţile depuse de către cei patru nominalizaţi. Cristian Marciu a fost primar doar câteva luni, vorba romanului ” de la culesul porumbului şi până la tăiatul cocenilor”, Tunaru s-a făcut remarcat prin faptul că avea o plăcere deosebită să doarmă la şedinţele Consiliului local. De ce trebuie ei luaţi la pachet cu Nicolae Marculescu şi Lucian Iliescu, oameni politici care au reprezentat ceva pentru acest oraş?
Apoi, pe ce criteriu au fost aleşi doar primarii post decembrişti. De ce nu şi Dumitru Popescu, Stoian sau Vasile Tronaru? Ei sunt cei care au modernizat oraşul.
Mai ales că, deşi nu mai suntem în anii comunismului, mentalitatea de gen „Cantarea României”, la nivel de Consiliu Local, este perpetuata.
Cristina Rotaru ,Claudiu Cimpoeru
Post your comments