10.000 de euro pe lună, costul unui parlamentar. Pentru ce-i plătesc giurgiuvenii (Episodul I)

colaj parlamentari

Pe 6 decembrie 2020 giurgiuvenii şi-au ales senatorii şi deputaţii care să-i reprezinte în Parlament pentru următorii 4 ani.
Deși PNL a obținut peste 46 la sută dintre voturi la Senat și Camera Deputaților, iar PSD, peste 32 la sută, numărul mandatelor a fost împărţit în mod egal.
La Senat suntem reprezentaţi de către Toma Petcu (PNL) şi Robert Cazanciuc (PSD), iar la Camera Deputaţilor: Alexandru Andrei (PNL), Gabriela Horga (PNL), Marian Mina (PSD) şi Cristina Elena Dinu (PSD).
Parlamentul este, potrivit Constituţiei, forul care dezbate şi aprobă toate legile după care ne ghidăm în societate: în raporturile noastre de muncă, sociale, în educaţie, sănătate sau apărare.
Salariul unui parlamentar este cuprins între 10.951 și 13.993 de lei net. Cea mai mare indemnizație este cea a preşedintelui Camerei Deputaților.
La Senat, cea mai mică indemnizație este de 10.951 de lei și cea mai mare este de 13.114 lei.
Pe lângă indemnizație, un parlamentar primește bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu.
Diurnă primesc toți parlamentarii care nu au domiciliul în București sau Ilfov, iar valoarea acesteia este de 2% pe zi din indemnizație.
Deputații și senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători.
De asemenea, le sunt decontate cheltuielile cu benzină pentru transportul în judeţul unde au fost aleşi și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe liniile aeriene interne. Fiecare deputat sau senator primeşte un abonament de telefonie mobilă decontat de Parlament. Parlamentarii beneficiază lunar și de o sumă importantă pentru cazare.
Parlamentul acoperă și chiria birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, facturile la utilități și salariile personalului angajat. În total, un parlamentar poate câștiga lunar până la 40.000 de lei.
Un parlamentar muncește, în medie, trei zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu. Programul de lucru începe de luni, de la ora 14.00, până miercuri la ora 18.00 și cuprinde activitatea în comisii și în Plen.
Teoretic, în zilele în care îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, parlamentarii au şi program de audienţe cu alegătorii. Doar teoretic, în practică acest lucru nu se prea întâmplă.
Românii plătesc unui parlamentar aproximativ 10 mii de euro lunar pentru existenţa democraţiei. Să vedem ce au făcut parlamentarii giurgiuveni pentru aceşti bani, în aproximativ 6 luni de când au fost aleşi.

cristina elena dinu

Elena Cristina Dinu, deputat PSD de Giurgiu.
Medic de profesie, se face remarcată în primul rând prin întrebări şi interpelări din zona de competenţă profesională.
Deputatul Elena Dinu face parte din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi Comisia pentru sănătate şi familie.
De asemenea, reprezintă România în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Haşemit al Iordaniei cu Republica Bulgaria şi Republica Populară Chineză.
În 6 luni de mandat, deputatul Elena Cristina Dinu are 6 participări la propunerile legislative, 12 întrebări şi interpelări şi 9 luări de cuvânt (7 dintre acestea în comisiile din care face parte).
La acestea se adaugă câteva participări la conferinţele de presă organizate de către partid şi unele acţiuni de imagine.
Scăzând şi adunând, vorbim despre vreo 50 de mii de euro plătiţi în 6 luni de către români pentru activitatea deputatului PSD.
Deputatul Cristina Elena Dinu este totuşi un parlamentar giurgiuvean cât de cât activ, chiar dacă are o arie de preocupare restrânsă.
Sunt însă parlamentari care îşi primesc indemnizaţiile pentru simplu act de prezenţa.
(Va Urma)


Publicat  :  mai 24, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare