În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurata miercuri, 20 mai, Marian Mina, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Mihaela Raţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, medicul Bădan Carmen şi Diana Ionescu, asistent şef UPU, au prezentat activităţile desfăşurate de către cadrele medicale giurgiuvene în activitatea de combatere COVID – 19, dar şi investiţiile făcute de către Consiliul Judeţean pentru o bună desfăşurare a activităţii în cadrul unităţii medicale giurgiuvene.
De asemenea, a fost prezentată şi ultima achiziţie medicală de care beneficiază Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, aparatul RT-PCR, parte a laboratorului de genetică moleculară adecvat testării noului SARS-COV2. Finanţarea a fost asigurată de către Consiliul Judeţean Giurgiu:
” Mult așteptatul PCR, a ajuns încă de săptămâna trecută la Giurgiu, a fost instalat și este pregătit de utilizare. Toate eforturile pentru achiziționare au fost făcute de Spitalul Județean, noi alocând banii necesari. Așteptăm acum să primim acreditarea din partea MS și sper să nu așteptăm două sau trei săptămâni, așa cum s-a întâmplat cu alte județe. Vreau să precizez că niciodată n-am mințit în ceea ce privește achizițiile făcute pentru spital, fiindcă nu mi-aș permite să mă joc cu sănătatea oamenilor.
De aceea, mai spun că, în afara ventilatoarelor care sunt cumpărate dau au întârziat să sosească din cauza comenzilor foarte mari în această perioadă, tot ceea ce ne-au cerut medicii au primit: PCR, echipamente de protecție, paturi mobile, RX-ul mobil, dezinfectanți, tot.
Dacă noi, Consiliul Judeţean Giurgiu, nu alocam fondurile necesare, situaţia ar fi fost dezastruoasă la Spital, pentru că, nici până în acest moment, Guvernul nu a alocat vreun ban pentru a ne ajuta în lupta împotriva COVID-19.”, a declarat Marian Mina, preşedintele Consiliul Judeţean Giurgiu.
” În contextual epidemiologic actual, Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a iniţiat înfiinţarea unui laborator de genetică moleculară adecvat testării noului SARS-COV2.
În acest context au fost amenajate spaţii corespunzătoare de către Consiliul Judeţean Giurgiu şi s-a achiziţionat din fonduri alocate de către Consiliul Judeţean Giurgiu aparatura specifică laboratorului de genetică moleculară.
Spaţiile sunt structurate astfel:
– Spaţiu primire probe;
– Camera vestiar;
– Camera extracţie acizi nucleici;
– Camera preparare mix;
– Camera cuplare acizi nucleici;
– Camera amplificare acizi nucleici.
Aparatura de laborator achiziţionată se compune din:
– 2 buc hota microbiologică cls. II;
– Echipament extracţie automată acizi nucleici;
– Centrifugi de mare turaţie, ultracentrifuge;
– Echipament amplificare detective tip RT-PCR;
– Echipamente accesorii (vortex, pipete, termobloc)
Valoarea aparaturi este de 450.000 lei, fonduri alocate de către Consiliul Judeţean.
Laboratorul de genetică v-a fi deservit de 3 medici specialitatea medicină de laborator şi un biolog. Doi dintre medicii care deservesc laborator au fost trimişi la Institutul Naţional Victor Babeş pentru instruire, de asemenea o echipă formată din medici şi biologi se afla în acest moment la noi în unitate pentru instruirea personalului.
Considerăm că această nouă facilitate medicală va oferi un plus de siguranţă, atât cadrelor medicale, cât şi cetăţenilor din judeţul nostru. Este un efort financiar, pentru care mulţumim conducerii Consiliului Judeţean Giurgiu, care a fost permanent alături de noi în toată această perioadă. „ a spus Mihaela Raţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.
În momentul în care va deveni funcțional, aparatul va putea efectua 50 de testări simultan, ceea ce înseamnă câteva sute de teste pe zi.
Aparatul este în acest moment funcţional, se aşteaptă doar avizul Ministerului Sănătăţii.
În semn de mulţumire pentru toate eforturile depuse în această perioadă, în deschiderea conferinţei de presă, Marian Mina a oferit flori reprezentantelor Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar a trimis şi un buchet special pentru cadrele medicale din Secţia de Boli Infecţioase.
Post your comments