Plenul Senatului a adoptat tacit, în ședința de marți, 26 noiembrie, proiectul legislativ inițiat de senatori și deputați PSD, PNL, USR, Pro România și ALDE, ce stabileşte „regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis și ale substanțelor preparate pe baza acestor plante, în conformitate cu anexa care face parte integrantă din prezenta lege”, potrivit Mediafax.
Astfel se înființează Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, în subordinea Ministerului Sănătății.
Legea reglementează termenul de „uz medical” astfel: „utilizarea pe bază de prescripție medicală a medicamentelor, preparatelor sau substanțelor care conțin canabis”.
Potrivit proiectului, Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională privind Canabisul, achiziționează toată producția internă de plante de canabis, substanțe și preparate ce conțin canabis și asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate.
Plantele de canabis, preparatele şi substanţele ce conțin canabis ar putea fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripţiilor medicale.
Prescrierea plantelor de canabis, substanţelor şi preparatelor ce conțin canabis ar urma să se facă „în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripţii medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora, în cadrul unităţilor sanitare umane sau veterinare”.
„Farmaciile cu circuit deschis și farmaciile cu circuit închis își desfășoară activitatea cu plante de canabis, substanțe și preparate ce conțin canabis, în baza autorizației de funcționare, conform prevederilor prezentei legi și a legislației în vigoare la nivel național și european”, conform proiectului.
De asemenea, prescripţia medicală pentru plantele de canabis, substanțele și preparatele ce conțin canabis „poate fi emisă, pentru tratamentul în ambulatoriu, de medicii specialiști sau, după caz, medici veterinari, în scop medical, oricărui pacient în legătură cu care medicul specialist consideră necesar preparatul respectiv ca tratament”, mai arată proiectul de lege.
Acesta prevede că responsabilitatea pentru aprecierea necesităţii şi legitimităţii utilizării în actul medical a acestor preparate, precum şi pentru prescrierea lor corespunzătoare revine în totalitate medicului specialist care face prescrierea.
Post your comments