Conducerea Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu ” a semnat astăzi o prelungirea a protocolului de colaborare cu Institutul de arheologie „Vasile Pârvan” şi Institutul german de arheologie, departamentul Eurasia, colaborarea ce are în vedere cercetările arheologice desfăşurate în tell-ul de la Pietrele-Măgura Gorgana (com. Băneasa).
Începute în anul 2002, lucrările arheologice de la Pietrele au scos la iveală urmele unei culturi care datează din mileniul al V-lea î.e. n, localizată în aria de nord a complexului Gumelniţa-Kodzadermen-Karanovo VI. Descoperirile din această aşezare din epoca cuprului sunt excepţionale: arheologii au găsit mii de vase ornamentate artistic, unelte, pietre de ascuţit şi şlefuit, mici figurine şi cioburi sub obiecte din cupru şi aur. Printre aceste piese deosebite, se numără recipiente de păstrare de dimensiuni foarte mari, având 1,20 metri înălţime şi o capacitate de 400 litri. Săpăturile arheologice de la Pietrele evidenţiază faptul că locuitorii acestei aşezări aveau cunoştinţe importante în producerea uneltelor din cupru, piatră, os şi practicau un comerţ intens.
În anul 2014, cercetătorii români şi germani au descoperit la Pietrele o statuetă făcuta din lut, măsurând mai puțin de 10 centimetri, ce înfățișează o femeie așezată pe scaun într-o postură meditativă. Statueta, numita „Gânditoarea de la Pietrele „, are aproximativ 6.500 de ani vechime și aduce cu faimosul „Gânditor de la Hamangia”.
Cercetătorii au stabilit că aşezarea de la Pietrele a fost abandonată undeva în jurul anului 4300 î.e.n., posibil din cauza unei catastrofe.
Lucrările pe şantierul arheologic de la Pietrele vor continua şi în următorii 2 ani, existând promisiunea că prima expoziţie de amploare de prezentare a obiectelor descoperite să fie găzduită de către Muzeul judeţean Teohari Antonescu.
Post your comments