În cadrul conferinţei de presă pe care liderul ALDE, Călin Popescu Tariceanu, a susţinut-o duminică,19 mai, după acţiunea electorală de la Teatrul Valah, a declarat că Strategia Dunării este proiectul său de suflet, pe care-l doreşte implementat la nivelul Uniunii Europene.
” Strategia Dunării este un proiect de suflet, pe care îl doresc implementat la nivel european.
După aderarea la Uniunea Europeană, la o reuniune pe care o aveam, în calitate de prim-ministru, cu consilierii mei, ne-am pus problema ce proiect trebuie să promoveze România ca ţara nou intrată în UE.Am venit cu această idee a Strategiei Dunării, pe care apoi am structurat-o şi am lansat astfel Decalogul Dunării, în care erau descrise cele 10 măsuri esenţiale.
Am realizat că este un proiect extrem de ambiţios, iar România, ţară nou intrată în UE, nu-l poate susţine singură. Am discutat cu premierul Austriei, căruia i-am prezentat proiectul şi am convenit să-l promovăm împreună. Am făcut o scrisoare către Comisia Europeană şi în acest fel s-a aprobat Strategia Dunării şi am avut promisă o finanţare de 1 miliard de euro. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar finanţarea a fost prinsă pe fondurile structurale, aveam nevoie doar de proiecte bune, care să se bazeze pe cooperarea între state. Noi, ca de obicei, suntem în situaţia în care avem bani, dar nu avem suficiente proiecte.Pe Strategia Dunării, eu aş face în primul rând infrastructura porturilor dunărene. Apoi, tot ceea ce ţine de infrastructura de transport rutier şi de cale ferată. Trebuie multiplicate podurile dunărene, în locurile în care au fost acestea în mod tradiţional. Pe lângă Podul Prieteniei, care trebuie să fie unul modern, cu patru benzi de circulaţie, trebuie construite poduri peste Dunăre la Călăraşi, la Turnul Măgurele. Toate porturile acestea trebuie dotate cu infrastructură pentru agricultură, prin construirea de silozuri de mare capacitate, care să permită reluarea transportului de cereale pe Dunăre. Tot în cadrul acestui proiect, aş vrea să refacem şi toate cetăţile dunărene. Sunt doar câteva exemple de proiecte pe care ni le-am propus în cadrul Strategiei Dunării.”
Varujan Vosganian, candidat ALDE la alegerile europarlamentare, a prezentat impactul financiar pentru implementarea acestui proiect:
” Toată această strategie se întinde pe un deceniu, până în anul 2030. În fiecare an, 2 miliarde euro de la buget, 1 miliard din fonduri europene, avem 30 de miliarde de euro. Prin parteneriat public-privat şi prin datoria publică, putem adăuga lejer 20 de miliarde de euro. România, la potenţialul ei, cu un PIB de peste 200 de miliarde de euro, poate angaja în următorul deceniu 50 de miliarde de euro, pentru a împânzi ţara cu căi ferate rapide, autostrăzi, poduri peste Dunăre, realizarea şenalului navigabil şi construirea de aeroporturi. Singura problemă este să ne asumăm proiectele.”, a argumentat liderul ALDE.
Articol comandat de către ALDE, executat de SC Actual Media Press SRL, cod mandatar financiar:41180002
Post your comments