„Centenar.Perspective 3D „, proiect realizat de către Muzeul Judeţean” „Teohari Antonescu” Giurgiu, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului ,prin co- finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Roman (AFCN), marchează inaugurarea la Giurgiu a conceptului de Visual History, un mod dramatizat de prezentare a informaţiilor istorice, aduse în prezent prin mijloace vizuale, utilizând tehnologia 3D și realitate virtuală.
Până în acest moment, metoda de prezentare tridimensională a bunurilor care aparţin patrimoniului cultural naţional a fost implementat în ţară doar de către Muzeul Naţional de Istorie a României, de Muzeul Olteniei din Craiova şi Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, însă toate cele trei muzee au vizat obiecte aparţinând patrimoniului arheologic.
„Avem un proiect destul de interesant şi care răspunde nevoii Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” de a se integra în lumea în care trăim. În primul rând, acest proiect îşi propune prezentarea tridimensională a unui număr de 32 de bunuri culturale mobile, de obiecte de patrimoniu din expoziţia permanentă dedicată Primului Război Mondial şi Marii Uniri, alcătuită din medalii, armament, uniforme, cele două tunuri Hotchkiss pe care le puteţi admira în faţa muzeului, care au fost folosite în Primul Război Mondial , precum şi două monumente comemorative de patrimoniu, este vorba de Monumentul Armatei Franceze a Dunării din Parcul Alei şi de Mausoleul Eroilor din municipiul Giurgiu. In acelasi timp, vor fi prezentate şi săbii, armament, decoraţii sau ultima grenadă a sergentului Muşat. Obiectele au fost fotografiate şi virtualizate de către specialiştii AFCN şi vor putea fi explorate prin intermediul expoziției virtuale disponibilă pe noul site:https://www.muzeulgiurgiu.ro/ ” a declarat Ionel Muscalu, directorul muzeului judeţean.
Proiectul se adresează în special tinerilor, comunicând în limbajul generația lor, utilizând tehnologia drept liant informațional.
Post your comments