Potrivit legii, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.
Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei şi peajului.
Pe 6 februarie, deputatul PNL Lucian Bode a explicat că modificarea legislativă privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile naţionale din România s-a impus deoarece norma nu era suficient de clară, iar instanţele interpretau diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei.
„Erau sancţionaţi de mai multe ori conducători auto în intervalul în care CNAIR-ul, în situaţia de faţă, era obligat să transmită acel proces-verbal. Întârziau nepermis de mult, nu transmiteau proces-verbal şi în continuare primeau amenzi pe bandă rulantă. Instanţele erau sesizate şi de aici am pornit cu iniţiativa – foarte multe procese pe rol. Noi nu am făcut altceva decât să punem în acord această hotărâre cu legislaţia”, a precizat Bode.
Legea va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Sursa:AGERPRES
Post your comments