Incendiul de la moara din Stăneşti – prilej de dispută între asociaţiile de protecţie a animalelor

Moara Stanesti (6)

În data de 13 august, un incendiu a mistuit fosta moară de la intrarea în comuna Stăneşti. Proprietara clădirii şi a terenului aferent este Croitoru Cristina, însă, din luna februarie 2014, pe baza unei promisiuni de vânzare cumpărare, Dumitrascu Fane şi soţia acestuia Petra Ciocan au început demersurile, împreună cu asociaţie din Germania de protecţie a animalelor, pentru a înfiinţa o staţie de carantină pentru câini şi o clinică veterinară. În prezent în această locaţie se afla aproximativ 600 de câini.

Incendiul din noaptea de 13 august s-a produs undeva în jur de ora 2:40: „În ziua de 13 august am adus 3 tineri din Giurgiu să facem curat în interiorul morii. Undeva, în jur de ora 15 am luat o pauză de masă, după care am fumat fiecare câte o ţigară. La ora 17 i-am dus acasă. Soţia a mers la apartamentul din Giurgiu, iar eu am rămas să dorm la moară. Am stat în curte până la orele 22, apoi am intrat în casă şi m-am uitat la televizor.

Pe la ora 1:30 am auzit cum cineva a fluierat în dreptul porţii. Toţi câinii au început să se agite, au mers spre poartă, am ieşit şi eu, dar nu am văzut pe nimeni. Am revenit în casă şi am continuat să mă uit la televizor. La ora 2:40 am auzit un zgomot puternic şi când am ieşit afară am constatat că toată moară era în flăcări”, aceasta este povestea lui Fane Dumitrascu, despre modul în care a izbucnit incendiul din acea noapte.

Acesta spune că pompierii de la ISU Giurgiu au intervenit destul de târziu pentru a stinge incendiul şi acuză pe unii dintre pompierii prezenţi la faţa locului de lipsa de profesionalism:” La ora 2:47 am sunat la 112, am vorbit 2 minute. Peste un minut am fost sunat înapoi pentru confirmare, pompierii au sosit destul de târziu. Au apărut cu trei maşini, una a plecat în sat deoarece nu avea apă. Ce m-a deranjat cel mai mult, la un moment dat, unul dintre pompieri a spus „ce urât miroase aici, probabil sunt câini care au luat foc”. Această afirmaţie a fost preluată de către persoane rău intenţionate şi a fost postate pe situ-uri de socializare, fapt care ne-a creat mari probleme cu asociaţia din Germania, care vroia să renunţe la proiect”.

Moara Stanesti (5)

Am solicitat şi punctul de vedere al conducerii ISU Vlasca. De o transparenţă totală, colonelul Emil Apostol ne-a pus la dispoziţie toate documentele legate de intervenţia din acea noapte. Deasemenea, ne-a facilitat discuţia cu sublocotenentul Bogdan Cioaca, cel care a coordonat intervenţia din 13 august: „Noi am primit apelul la ora 2:51, acesta a venit din partea Darielei Nicolae, fica deputatului Florian Nicolae, care a văzut incendiul şi a sunat la 112. Timpul de echipare pentru intervenţie este de aproximativ 2 minute. Noi am ajuns la locul incendiului la ora 3:04.”

Timpul de doar 11 minute, în care pompierii au reuşit să ajungă la Giurgiu la Stăneşti, ne-a ridicat la început un mare semn de întrebare. Am decis să facem şi noi drumul parcurs de pompieri. Între Giurgiu şi Stăneşti sunt 15 Km, cu o viteză de deplasare de 80 Km/oră, ajungi la Stăneşti exact în 11 minute.

Moara Stanesti (1)

Moara Stanesti (4)După aceasta paranteză, revenim la relatarea sublocotenentului Bogdan Cioaca:”Iniţial, am plecat cu o singură maşină de intervenţie. Am constatat că nu avem sursa de alimentare cu apă şi mai au sosit două maşini. Aceasta este procedura standard. Proprietarul adăpostului, sub impulsul emoţiei momentului, tot ne reproşa că am ajuns prea târziu. I-am arătat toate documentele şi nu mai a avut nimic de obiectat. Referitor la afirmaţia că noi am declarat că ar fi fost animale moarte, a fost o simplă discuţie între noi cei care am intervenit.În incinta morii a fost depozitată o importanţă cantitate mâncare pentru câini. În contact cu focul, aceasta a început să miroasă foarte urât, iar noi ne-am întrebat dacă este vreun animal mort. Am verificat, este obligatoriu să constatăm şi acest lucru în procesul verbal. Am verificat si nici un câine nu se afla în incinta morii în momentul incendiului.

În procesul verbal, este trecută că posibilă cauza a incendiului fumatul nesupravegheat. Aşa cum îi spune şi denumirea este doar o cauză preliminară, nu una definitivă şi certa. Noi nu facem cercetare penală, dacă proprietarul sau cel care deţine adăpostul de animale are alte informaţii pot să se adreseze poliţiei.” Legat de disputa privind timpul scurs de la apelul primit de pompieri şi momentul intervenţiei, colonelul Emil Apostol a avut explicaţia cea mai pertinentă: „Ii înţeleg pe acei oameni, deoarece mi s-a întâmplat şi mie.În urmă cu ceva vreme a izbucnit un incendiu în blocul în care locuiesc. Deşi, pompierii au intervenit cred că în 4-5 minute, momentele scurse mi s-au părut ore.În astfel de situatii, timpul parcă se dilată”.

Moara Stanesti (2)

Concluzia este că, în lupta de a obţine finanţare din străinătate, nefericitul incident de la moară din Stăneşti a fost folosit de către asociaţiile de protecţie a animalelor rivale pentru a stopa proiectul început aici.

Dincolo de acest incendiu, am aflat amănunte incredibile despre câţi bani obţin unele asociaţii din Giurgiu, cum, sub masca dragostei faţă de animale, câini comunitari au devenit una dintre cele mai profitabile afaceri.

Aţi ştiut vreodată că, din Giurgiu, sunt exportaţi câini pentru bordelurile de zoofili din ţările nordice, sau că unii câini de pe străzile din Giurgiu sunt folosiţi în experimente medicale într-o celebră firma de medicamente din Germania? Dar, acesta este un alt subiect.

Moara Stanesti (3)


Publicat  :  septembrie 3, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare