Vara repetenţilor

bacalaureat-cu-guta_c93a0e371a998eA devenit deja o tradiţie ca la început de lună iulie să bocim rezultatele dezastruoase obţinute de către adolescenţii din Giurgiu la examenele de bacalaureat. Vai, ultimii pe ţara! Cine este de vină, profesori, elevi, părinţi? 36,06% procent de promovabilitate, mai puţin de jumătate decât media pe ţara. Admiratorii lui Butoane şi Poetu au dat-o iar chix. Cafeaua şi apa plată de la Possesso, din nefericire, nu pot înlocui orele de şcoală. Reţeaua Wi- Fi şi Iphone 5, cu toată bunăvoinţa, nu sunt sinonime cu o vizită la bibliotecă.

Cine este vinovat că, în fiecare an, Colegiul tehnic ” Viceamiral Ioan Bălănescu ” are procent de promovabilitate 0? Cei care l-au înfiinţat şi acceptă să finanţeze incompetenta. Cei care au fost de acord ca sistemul de învăţământ să fie organizat nu în funcţie de cerinţele pieţei, ci doar pentru că X şi Y să aibă un loc de muncă şi catedra completă. Cu peste 60 de profesori anchetaţi şi târaţi prin tribunale, nu avea cum să fie altfel. Aceasta este realitatea, este oglinda fidelă a învăţământului giurgiuvean.

În urmă cu 3 ani, pe aceeaşi tema, fostul inspector general adjunct, Neculai Sandru spunea:” Problemele sunt atât de complexe şi ele ţin atât de comportamentul elevului, al cadrelor didactice, al părinţilor cât şi de structura procesului de învăţământ. Dar eu aş spune că principala cauză este lipsa unui ideal, al elevului, al profesorului, al întregii societăţi. Elevul din ziua de astăzi nu mai înţelege pentru ce trebuie să înveţe, pentru că societatea îi oferă atâtea exemple de persoane care nu au învăţat, dar trăiesc bine mersi. Profesorul nu mai ştie pentru ce trebuie să se pregătească şi să-şi facă munca aşa cum trebuie când este plătit aşa cum este plătit. Şi mai este şi altceva, generaţia asta este obişnuită să primească tot ce îşi doreşte fără prea mare efort. Probleme tinerilor de astăzi sunt: că un coleg are un telefon mai performant, o maşină mai scumpă, haine de firmă, învăţatul este pentru mulţi dintre ei pe ultimul loc. Dar aşa a fost mereu, fiecare generaţie are problemele ei. Generaţia asta are probleme cu învăţatul şi cu siguranţă nici profesorii nu-i ajută să înţeleagă că şcoala le poate oferi multe în viaţă.”

Vorbele sale sunt de actualitate şi astăzi. Pentru că nimic nu s-a schimbat.
Credem că ar trebui să depăşim etapa ” Cine este vinovat?” şi toţi cei implicaţi să încerce să găsească un răspuns la întrebarea:” Ce este de făcut?”

Claudiu Cimpoeru, Cristina Rotaru


Publicat  :  iulie 8, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare