Ţăranii nu mai au voie să crească mai mult de 5 porci fără a se înregistra la Registrul Comerțului

porci

Un ordin al Ministrului Agriculturii ,Petre Daea, interzice, începând cu data de 18 martie anul acesta, creșterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerțului. Noua reglementare a început deja să fie comunicată în țară, în special în județele unde au existat sau încă mai există focare de pestă porcină africană. Restricția, însă, nu are legătură directă cu răspândirea virusului, ci a fost inclusă într-un act normativ care reglementează clasificarea fermelor de porci din România.

Până la emiterea noului act, gospodarii puteau crește până la 20 de porci ,fără a fi nevoiţi să se înregistreze oficial.

Incepând cu data de 18.03.2019 a fost abrogat Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 300/2017.

Conform art. 1) au fost stabilite dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, după cum urmează:
a) fermă de suine de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
b) fermă de suine mică – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
c) fermă de suine medie – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 21-130 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
d) fermă de suine mare – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Astfel, începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale.


Publicat  :  martie 26, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare