Senatorul Toma Petcu, prim vicepreşedinte PNL Giurgiu: PSD continuă să îi dezinformeze pe români, bazându-se pe panica indusă de criza energetică de la nivel european!

Toma Petcu 2

Astăzi despre manipulare și fair-play politic !
PSD continuă să îi dezinformeze pe români, bazându-se, în mod cinic, pe panica indusă de criza energetică de la nivel european. Minele Lupeni și Lonea sunt deschise până în 2026, deci cel puțin 4 ani de acum încolo. Mai mult, potrivit unui program de închidere aprobat cu Comisia Europeană, termenul de închidere pentru cele două mine este de 31 decembrie 2032. În ceea ce privește CET Paroșeni, aceasta mai rămâne deschisă până în 2030. Cu toate acestea, în această perioadă, termenele de închidere se pot renegocia. Trebuie ținut însă cont că zăcămintele sunt aproape epuizate și calitatea acestora nu este optimă.
Amintim că Guvernul a adoptat la sfârșitul lunii iunie, Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR.
Prin proiectul de act normativ se stabilește cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă, și măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național. Se vor retrage din exploatare și se vor conserva corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie.
Ordonanța de Urgență mai prevede următoarele: ” În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”.


Publicat  :  septembrie 27, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare