Scandalul terenurilor agricole din zona Prundu -Baneasa ia amploare. Deputatul Marin Anton principalul vizat

anton-agricol

Scandalul mediatic apărut în jurul celor 2.650 de ha concesionate de către Dan Voiculescu la ICITID Băneasa a deschis o adevărată „Cutie a Pandorei” în legătură cu modul în care ADS-ul a dat spre folosinţă prin licitaţii, mai mult sau mai puţin cu dedicaţie, zeci de mii de ha de teren agricol.

Este un subiect pe care noi l-am mai dezbătut. Chiar în urmă cu câteva săptămâni vorbeam despre firma Maria Trading a libanezul Jihad El-Khalil, cel mai mare concesionar de terenuri agricole din România şi un apropiat al lui Traian Băsescu. De câteva zile a apărut şi în presa centrală faptul că acesta este cel care lucrează terenurile de la Nana ce aparţin preşedintelui.

În tot acest scandal al terenurilor agricole din judeţele Giurgiu şi Călăraşi a fost inclus, de către presa centrală, şi deputatul PMP de Giurgiu Marin Anton, fiind considerat un pion principal în toate aceste afaceri de sute milioane de euro.

Postul de televiziune Antena 3 a dedicat mai multe emisiuni acestui subiect, în care a vorbit despre afacerile lui Marin Anton în domeniul agriculturii şi despre participarea la diferite licitaţii organizate de către ADS:

„Soţia lui Marin Anton, Elena Anton, deţine 50% din companiile agricole Totagro şi Romsem, două dintre cele mai mari firme de profil din judeţ. Împreună cu asociaţii exploatează nu mai puţin de 4 mii de ha, multe dintre ele luate chiar de la ADS începând cu anul 2007.

În anul de graţie 2014, Marin Anton şi asociaţii au primit de la ADS, potrivit documentelor, 2800 de ha, pe firmă Totagro SRL şi 1155 de ha pe firmă Romsem. Dintre aceste 638 de ha, chiar în localitatea giurgiuveana Băneasa,concesionate pe o perioada de 10 ani, lucru nefiresc în condiţiile în care concesionarea se face pe o perioadă fie de 20 de ani, fie pe 49 de ani.

Ca o coincidenţă, cele peste 600 de ha sunt în imediata vecinătate a celor 2650 de ha. Culmea este faptul, că se reclamă ca cele 2650 de ha au fost date prin concurs restrâns de oferte, dar la fel a obţinut şi el cele peste 600 de ha, prin atribuire directă. Dar Marin Anton nu s-a oprit aici, în 2010 participa la o licitaţie prin care dorea să-şi adjudece cele 2650 de ha din imediata vecinătate a ha lui.

Printr-un proces verbal din data de 19 februarie 2010, ADS invita la licitaţie firmele interesate. Se prezintă şapte firme, printre ele şi Romsem, firma în care soţia lui Anton deţinea 50%. Documentaţia pentru câştigarea licitaţiei a fost atât de bine executată de către firmă lui Anton, încât ADS a constata că nu au fost îndeplinite condiţiile.

Însă Anton nu renunţa aşa uşor, peste aproximativ 3 ani, ADS scoate din nou la licitaţie terenurile cu pricina. De data aceasta Anton participa prin interpuşi. Potrivit unui contract, Romsem se asociază cu Gungor Elisabeta, prin această asociere Romsem îi pune la dispoziţiei lui Gungor Elisabeta toată infrastructura firmei, pentru că ea să poată câştiga licitaţii.În urma acestei asocieri Gungor Elisabeta participa la licitaţia pentru cele 2650 de ha din Băneasa Giurgiu.

Marin Anton pierde şi de data aceasta. Aşadar, documentele şi acţiunile lui Marin Anton dovedesc interesul direct pe care l-a manifestat pentru miile de ha ale ADS din Giurgiu. Acţiunile lui Marin Anton au continuat. Oamenii din localităţile în care acesta a concesionat sau închiriat terenuri spun că în spatele lui ar fi chiar Elena Udrea şi că acesta nu este străin nici de terenul de la Nana, din judeţul vecin, achiziţionat de familia Băsescu.”

Ancheta realizată de către Antenă 3 este una mult mai amplă. Aceasta dezvăluie legăturile de prietenie dintre Marin Anton şi Jihad El-Khalil, implicarea lui Marin Anton în numirea şi păstrarea la conducerea Direcţiei finanţelor publice Giurgiu, precum şi o amplă analiză a evoluţiei politice a deputatului de Giurgiu.

Referitor la subiectul licitaţiile la care a participat firma Romsem, primarul comunei Prundu, Cătălin Corbea, a cărei familie deţine 50% dintre acţiuni, spune că acestea s-au desfăşurat în mod corect şi nu a avut nimic de reproşat comisiei de licitaţie:

„Într-adevăr, la licitaţie a participat şi Romsem şi nu am câştigat licitaţia, din ce îmi amintesc aceasta a fost amânată. Din punctul meu de vedere, licitaţia organizată de către ADS s-a desfăşurat conform procedurii, a fost corectă şi tocmai de accea familia mea nu a avut nimic de reproşat nici atunci şi nu are nici acum.

Referitor la afirmaţiile reporterilor de la Antena 3 că la Giurgiu a fost creată o adevărată caracatiţă, din care face parte şi doamna director Velican, pot să confirm că şi eu personal am avut şi mai am de suferit de pe urma acesteia.
Voi da însă mai multe amănunte legate de acest aspect la momentul potrivit” a mai declarat Cătălin Corbea.


Publicat  :  iulie 17, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare