Preşedintele PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina: În timp de ce PNL şi USR-Plus se bat pe ciolanul puterii, PSD acţionează împotriva creşterii facturilor la gaze şi energie

postare M

PSD a reușit, astăzi, în cadrul Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, să obțină introducerea pe ordinea de zi a Plenului reunit aprobarea „Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice.
Printre obiectivele Comisiei de anchetă se numără analiza măsurilor Ministerului Energiei, ANPC, ale Consiliului Concurenței și ANRE pentru a combate practicile anticoncurențiale și creșterea artificială a facturilor pentru cetățeni. De asemenea, membrii Comisiei de anchetă vor analiza „posibilitatea reintroducerii pentru o perioadă limitată, a unor prețuri reglementate pentru consumatorii casnici și IMM-uri le afectate de pandemie”.
Tot azi, PSD a depus în Camera Deputaților, amendamentele sale la Legea consumatorului vulnerabil. Principalele modificări propuse de PSD sunt ca legea să intre mai repede în vigoare astfel încât să asigure protejarea consumatorilor vulnerabili înainte de venirea anotimpului rece; creșterea plafonului de venituri în care se încadrează consumatorii vulnerabili, creșterea ajutoarelor suplimentare pentru fiecare sursă de energie și indexarea anuală a acestor plafoane și ajutoare.
Astfel, pe fondul certurilor pentru putere dintre formațiunile din Coaliția de guvernare, PSD rămâne singurul partid responsabil care continuă să acționeze pentru rezolvarea problemelor stringente ale cetățenilor.
Ce prevăd amendamentele PSD la Legea consumatorului vulnerabil:
1) Devansarea intrării în vigoare a Legii astfel încât protejarea consumatorului vulnerabil să devină operațională înainte de venirea anotimpului rece. În loc să intre în vigoare la 1 septembrie 2022, amendamentul PSD propune ca legea să intre în vigoare în 30 de zile de la adoptare.
2) Creșterea plafonului de venituri în care se încadrează consumatorul vulnerabil, de la 810 lei la 1.149 lei/pe membru de familie, iar în cazul gospodăriilor cu o singură persoană de la 1.445 lei la 2.053 lei.
3) Indexarea anuală automată a pragurilor de venit în care se încadrează consumatorul vulnerabil și a ajutoarelor acordate consumatorilor vulnerabili.
4) Creșterea ajutorului suplimentar pentru fiecare sursă de energie folosită în fiecare gospodărie cu consumatori vulnerabili, după cum urmează:
• De la 30 lei la 50 lei/lună suplimentar pentru consumul de energie electrică și de la 50 lei la 70 lei/lună dacă energia electrică este singura sursă.
• De la 10 lei la 30 lei/lună suplimentar pentru consumul de gaze naturale
• De la 10 lei la 20 lei/lună suplimentar pentru consumul de energie termică
• De la 20 lei la 30 lei/lună suplimentar pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolie


Publicat  :  septembrie 6, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare