În cadrul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, au fost prezenț ministrul adjunct al politicii agrare și alimentației din Ucraina, Markian Dmitrasevici, și reprezentanți ai Comisiei Europene.
Ministrul adjunct a prezentat situația gravă a fermierilor și a agriculturii în Ucraina.
– Rusia urmărește în principal să afecteze, pe lângă infrastructura energetică, și infrastructura agricolă. Dacă va izbândi, atunci va reuși să creeze o problema majoră pe întreg mapamondul, atât prin creșterea prețului la produsele alimentare, cât și prin generarea unei crize a securității alimentare cu numeroase efecte în cascadă.
– Peste 20% din terenul agricol este afectat, cel puțin 7 milioane de hectare vor rămâne necultivate anul acesta din totalul de 42 milioane de hectare. O parte dintre acestea sunt minate si peste 1000 de ucraineni au murit sau au fost răniți în încercarea de a le demina. Cu capacitatea actuală de specialiști și echipamente de deminare, Ucraina va avea nevoie de 20 de ani pentru a-și demina terenurile agricole.
– Pe lângă aceste probleme, fermierii ucraineni se confruntă și cu lipsa de lichidități, prețuri în creștere și cu imposibilitatea de aș-și rambursa împrumuturile.
Fără susținerea și solidaritatea UE, situația agriculturii din Ucraina ar fi fost mult mai gravă.
Reprezentantul Comisiei a declarat că UE trebuie să susțină atât fermierii europeni, cât și pe cei ucraineni. Țările învecinate cu Ucraina sunt afectate în mod deosebit de Culoarele de solidaritate, care determină scurgeri de exporturi către piețele locale. Comisia a oferit deja un pachet de sprijin pentru fermieri de 56 milioane de euro pentru Polonia, Bulgaria și România, și a anunțat că pregătește un al doilea pachet de 100 milioane de euro, care să includă încă două state membre afectate, Ungaria și Slovacia.
De asemenea, Comisia va veni cu măsuri pentru a îmbunătăți tranzitul de bunuri cheie a produselor ucrainene și a crește performanța culoarelor de solidaritate pentru a se asigura că alimentele din Ucraina ajung acolo unde este nevoie de ele, precum în țările din nordul Africii.
Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Comisia Europeană pregătește un nou pachet de sprijin financiar pentru fermierii europeni în valoare de 100 milioane euro. Vor fi incluse țările UE afectate de afluxul de grâne la prețuri scăzute din Ucraina, inclusiv România.
Publicat
: aprilie 24, 2023
Related Articles
-
-
Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea unui sector alimentar și agricol prosper, care să recompenseze fermierii și să fie în avantajul cetățenilor
-
Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Uniunea Europeană a introdus taxe vamale pentru importurile de miere din Ucraina, frâna de urgență fiind declanșată după ce cota stabilită a fost depășită
Citește și …
-
-
-
Giurgiu Mercato, 2024 – Naipeanu a semnat cu Șoșoacă, Guşă cu AUR
Posted in: Actualitate, Dezvaluiri, Politica Comments: 0 -
-
-
-
-
-
Atmosferă de sărbătoare și sute de participanți la Ziua comunei Stăneşti
Posted in: Actualitate, Administratie Comments: 0
-
-
-
-
Giurgiu Mercato, 2024 – Naipeanu a semnat cu Șoșoacă, Guşă cu AUR
Posted in: Actualitate, Dezvaluiri, Politica Comments: 0
-
-
-
-
Cum să-i asiguri copilului tău un viitor financiar sigur
Posted in: Actualitate, Top Comments: 0
-
Anunţ public privind decizia etapei de încadrare
Posted in: Actualitate, Administratie Tags: anunt public, BulbucataPRIMĂRIA COMUNEI BULBUCATA, titular al proiectului „Modernizare sistem de alimentare cu apă, comuna Bulbucata, satele Teișori și Făcău, jud. Giurgiu”, anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către A.P.M. Giurgiu în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, de nesolicitare a evaluării impactului asupra mediului, nesolicitare a evaluării adecvate și nesolicitarea […]
Read More
Post your comments