Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu: Am aprobat, în plenul Parlamentului European, raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP)

PNL Am aprobat, în plenul Parlamentului European, raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP). Am fost responsabil din partea grupului PPE pentru acest raport.
– STEP vizează creșterea investițiilor în trei sectoare considerate critice: tehnologii profunde și digitale, tehnologii curate și biotehnologii. Acest obiectiv va fi realizat prin reorientarea fondurilor UE existente în perioada 2021-2027 către astfel de investiții și prin creșterea sumelor destinate acestor proiecte cu zece miliarde de euro. La dezbaterile privind revizuirea bugetului UE, Parlamentul European a solicitat încă trei miliarde de euro pentru platforma STEP, în plus față de cele zece miliarde propuse de Comisia Europeană.
– În urma negocierilor cu reprezentanții celorlalte grupuri parlamentare, am reușit să obțin suportul majorității pentru o serie de propuneri importante pentru România, precum:
« Prelungirea până în 2025 a ultimului an contabil privind fondurile europene 2014-2020 și creșterea ratei de cofinanțare UE la 100% pentru acest ultim an. Această măsură va permite autorităților să își maximizeze rata de absorbție a fondurilor disponibile în cadrul financiar 2014-2020.
« În ceea ce privește fondurile europene 2021-2027, rata UE de cofinanțare pentru proiectele STEP va crește până la 100% în timp ce rata de pre-refinanțare va crește la 30% în anul 2024.
« Am susținut ca proiectele STEP să poată fi finanțate din fondurile de coeziune doar în țările/regiunile UE mai puțin dezvoltate ( în regiunile de tranziție și în regiunile cu PIB-ul sub media UE). Prin această opțiune s-ar putea atrage importanți actori industriali în regiuni în care marile companii nu s-ar extinde altfel.


Publicat  :  octombrie 17, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare