Precizări din partea conducerii Poliţiei Giurgiu

sediul-ipj-giurgiu

1.În legătură cu infracțiunea de omor comisă la data de 13.08.2018

La data de 13.08.2018 un tânăr de 22 ani, din municipiul Giurgiu a rănit mortal cu un cuțit un alt tânăr giurgiuvean, de 22 ani, în urma unui conflict spontan produs între mai multe persoane. La ora actuală autorul este cercetat în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunii de omor.

Datele au fost transmise publicului printr-un comunicat oficial şi preluate de mai multe entități media.
https://gr.politiaromana.ro/ro/comunicate/tanar-giurgiuvean-retinut-si-cercetat-pentru-omor

# Anterior comiterii acestei fapte grave, la data de 04.06.2018, respectiv 09.07.2018, polițiștii giurgiuveni, în timpul activităţilor specifice, i-au depistat pe unii dintre cei implicați în evenimentul sus-menționat având asupra lor substanțe suspecte a fi din categoria celor psihoactive.

În ambele situații s-a întocmit documentația necesară care a fost înaintată la SCCO Giurgiu, singura instituţie care, cu delegarea DIICOT, poate instrumenta astfel de dosare.

Privitor la aceste aspecte, datele au fost comunicare public pe pagina de internet a unității.

https://gr.politiaromana.ro/ro/ştiri/cinci-tineri-din-municipiul-giurgiu-surprinsi-de-politisti-cu-11-pachetele-suspecte-de-a-fi-etnobotanice-asupra-lor

# Tot anterior, la data de 08.06.2018, poltistii giurgiuveni au depistat în trafic o persoană de 24 ani, din Giurgiu, apropiat al celor în cauză, în timp ce conducea auto, fiind sub influența drogurilor.

Datele au fost transmise în comunicat public.

https://gr.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/ştiri/inca-un-tanar-depistat-conducand-un-autoturism-aflandu-se-sub-influenta-substantelor-psihoactive

# În ziua de 10.08.2018 poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase, din cadrul IPJ Giurgiu au preluat o constatare a IJJ Giurgiu privind un pistol, fără încărcător, depistat într-un autoturism condus de un tânăr de 22 ani, din Giurgiu.

În acest sens s-a întocmit dosar penal, urmând a se da o soluție legală prin unitatea de parchet.

Din primele verificări a rezultat că pistolul este de tip “airsoft”, fapt ce nu atrage răspunderea penală a deținătorului, cu atât mai puțin nu se pune problema luării unei măsuri preventive de reținere şi/sau arestare.

2. Competenţa materială de investigare şi cercetare a traficului şi consumului ilicit de droguri.

Conform normelor legale în vigoare în acest moment, polițiștii din cadrul IPJ Giurgiu nu au competenţa să investigheze şi să cerceteze infracțiunile la regimul traficului şi consumului ilicit de droguri.

Singurele instituții competente în materie sunt DIICOT- Biroul Teritorial Giurgiu şi SCCO Giurgiu, structură a BCCO București.

În acest sens, nu polițiștii din cadrul IPJ Giurgiu sunt cei care pot lua măsuri preventive, inclusiv reținere, la regimul drogurilor.

Toate aceste aspecte au fost comunicare public în mai multe rânduri, inclusiv cu ocazia conferințelor de presă.

3. Traficul şi consumul ilicit de droguri a fost şi este în permanenţă în atenția polițiștilor giurgiuveni.

Deși, aşa cum spuneam, IPJ Giurgiu nu are competenta de investigare şi cercetare a infracțiunilor la regimul drogurilor, polițiștii din cadrul acestei structuri desfășoară activități pe mai multe linii, legate de acest fenomen:

A. Constatarea de infracțiuni de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive.
Astfel, în primele 6 luni ale anului 2018 au fost constatate 33 de infracţiuni, fata de 3 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Privitor la depistarea conducătorilor auto care au consumat droguri, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu şi-a stabilit un obiectiv clar de intolerabilitate și focalizare, pentru ca traficul rutier să se desfășoare în siguranță în județul nostru.

B. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, în principal, prin structura de prevenire desfășoară activități preventive, în zonele de interes.

Practic, IPJ Giurgiu completează activitățile preventive ale structurilor specializate.
În țara noastră structură specializată în prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri este Agenția Națională Antidrog, structură subordonată nemijlocit Ministerului Afacerilor Interne.
La noi în județ funcționează Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog, structură subordonată Agenției Naționale Antidrog.

C. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu sprijină permanent structurile de combatere și prevenire antidrog care acționează în județul Giurgiu, atât din punct de vedere operativ dar și prin diseminarea către ei a datelor obținute în activitățile curente.


Publicat  :  august 16, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare