Noua Lege a Educației, bazată pe “România Educată”, prezentată de către Elisabeta Mihalcea, președintele Comisiei de Învățământ din cadrul PNL Giurgiu

Elisabeta-Mihalcea

Proiectul de lege ” România Educată” se află în consultare publică până în data de 24 august 2022.
Potrivit proiectului de lege, sistemul de învățământ are la bază următoarele valori: starea de bine, echitatea, excelența, integritatea, profesionalismul, respectul, flexibilitatea, transparența, colaborarea, diversitatea și incluziunea.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Elisabeta Mihalcea, președintele Comisiei de Învățământ din cadrul PNL Giurgiu, prezintă principalele priorităţi din acest proiect de lege:
” În proiectul acesta, învățământul preuniversitar se bazează pe nediscriminare, calitate, relevanță, eficiență, descentralizare decizională, răspundere publică, garantarea diversității culturale și dialogului intercultural, al păstrării și garantării identității naționale și valorilor culturale etc.
Totodată, proiectul are la bază principii ce vizează egalitatea de șanse, libertatea de gândire, transparența, centrarea pe educație, promovarea educației pentru viață, pentru mediu sau financiară, precum și a organizării învățământului confesional.
Sunt definiți concret termenii de educație timpurie, cu tot ceea ce înseamnă și cuprinde aceasta, de la organizare, până la tipul de servicii și tipuri de filiere de învățământ în licee. Apare un nou termen, acela de „consorții școlare”, care reprezintă parteneriate între unitățile de învățământ acreditate, ce permit mobilitatea cadrelor didactice din consorțiu, utilizarea în comun a bunurilor unităților din consorțiu și recunoașterea reciprocă a rezultatelor elevilor”, mai spune Elisabeta Mihalcea, președintele Comisiei de Învățământ din cadrul PNL Giurgiu.
„România Educată” este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. Demersul a fost proiectat către viitor, întreaga abordare încercând să răspundă provocărilor următoarelor decenii.

„România Educată” este cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație. Acest demers exprimă dorința Președintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect, consultarea pornind de la așteptările întregii societăți, nu doar ale experților


Publicat  :  august 2, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare