Ministrul Petre Daea a inaugurat la Băneasa cea mai mare fermă de sparanghel din România, o investiție de 2 milioane de euro

IMG_0478

Cea mai mare plantaţie de sparanghel din România a fost inaugurată joi, 4 aprilie. Aceasta se află în comuna Băneasa şi se întinde pe aproximativ 170 de ha. Este o investiţie de două milioane de euro a firmei germane GPDS Jakobs, administrată de către cetăţeanul german Josef Jakobs.
Primele răsaduri au fost plantate în anul 2017, anul trecut au fost acoperite, iar astăzi a fost inaugurata prima recoltă.IMG_0333
La eveniment au participat ministrul agriculturii, Petre Daea, Daniel Butănoiu, secretar de stat în cadrul ministerului agriculturii, preşedintele Consiliului judeţean, Marian Mina, prefectul Nina Carmen Crişu, senatorul Cristian Marciu, subprefectul Gogu Moţan, Viorel Rotaru, primarul comunei Băneasa, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România, Stelea Coşoi, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu, Petruţa Hanganu, director APIA Giurgiu, Constantin Stoica, primarul comunei Colibaşi precum şi alte oficialităţi locale şi centrale.IMG_0389

Petre Daea, ministrul agriculturii, a fost cel care a inaugurat plantaţia de sparanghel de la Băneasa:

IMG_0440” Mă bucur să particip astăzi la inaugurarea celei mai importante ferme de sparanghel din România. Felicit investitorul care a luat decizia de a cultiva această plantă perena, care are o foarte bună piaţă de desfacere. Atât sparanghelul alb, cât şi cel verde sunt produse valoroase, căutate atât de supermaket- uri, cât şi de către restaurantele de lux.
Încercări au mai fost, pe suprafeţe mici, astăzi inauguram aici, la Băneasa, cea mai mare plantaţie din ţară. Sper să fiu un exemplu şi pentru alţi fermieri, solul din România şi condiţiile climaterice oferă cele mai bune condiţii pentru cultura de sparanghel „ a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, prezent la inaugurare.
IMG_0380” Pe domnul Joseph Jacobs l-am întâlnit în urmă cu doi ani la o întâlnire a oamenilor de afaceri germani care îşi propuneau să investească în România. Ştia foarte multe lucruri despre ţara noastră, avea mii de români care lucrau în fermele de sparanghel pe care le are în Germania. Îndrăgeşte românii şi România, tocmai de aceea s-a decis să înceapă această investiţie. Cultura sparanghelului o realizează de obicei împreună cu cea de afine, lucru pe care-l aşteptam să-l facă şi aici la Băneasa”, spune Emil Hurezeanu, ambasadorul României În Germania.
IMG_0352” Mă bucur că aţi ales pentru aceasta investiţie judeţul Giurgiu, comuna Băneasa şi mi-aş dori să extindeţi afacerea.De ce nu, calea fiind astăzi deschisă, aşteptăm şi alţi investitori din Germania pentru a realiza afaceri de succes în judeţul nostru.
Noi, ca şi autorităţi publice, îi sprijinim, modernizând infrastructura şi asigurându-le facilităţi. Îl felicit pe domnul primar al comunei Băneasa, Viorel Rotaru, pentru că a făcut acest lucru, cu brio, la Băneasa!
Felicitări şi mult succes, în continuare!”, a declarat Marian Mina, preşedintele Consiliului judeţean
În urmă cu aproximativ doi ani, l-am întâlnit pe Adrian Rusu, administratorul firmei GPDS Jakobs, în biroul primarului comunei Băneasa, Viorel Rotaru. Erau primele momente când ideea culturii de sparanghel în această zonă prindea contur. Astăzi, a venit şi momentul împlinirii proiectului:
IMG_0392” În numele locuitorilor comunei Băneasa vă mulţumesc pentru interesul arătat pentru aceasta investiţie în localitatea noastră.
Este o cultură nouă, pe care încercăm să o descoperim. Sperăm că afacerea să se dezvolte, din partea autorităţilor locale aveţi tot sprijinul. Prin astfel de proiecte de succes sperăm că toată forţa de muncă din comună, care astăzi activează mai mult în capitală, să aibă locuri de muncă aici, la ei acasă”, a spus Viorel Rotaru, primarul comunei Băneasa.
IMG_0443” Avem aproximativ 35 de ha de sparanghel alb şi 125 de ha de sparanghel verde. El creşte sub folie, iar pentru acest an aproximam o cultură de 500-700 de tone. Avem contracte ferme semnate cu cu supermarketuri din România, dar şi cu restaurante de lux din Franţa şi Germania„, a declarat Adrian Rusu, administratorul firmei GPDS Jakobs.


Publicat  :  aprilie 5, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare