Înălţarea Domnului şi Gurbanul rudarilor, sărbătorite la Prundu

1Gurbanul este considerat de către comunităţile de rudari cea mai mare sărbătoare a lor. Este o sărbătoare rituală, în cadrul căreia este sacrificat un miel alb, în timp ce întreaga familie se roagă pentru însănătoşirea unei persoane dragi aflate în suferinţă. Incantaţia este adresată Ielelor sau Frumoaselor, care sunt numite Sfinte.
Din nefericire, această tradiţie se păstrează doar în puţine locuri din ţară, printre acestea şi comuna Prundu, unde trăieşte o importantă comunitate de rudari.5
Este binecunoscută dragostea familiei Corbea pentru tradiţiile şi obiceiurile locale, astfel încât, şi în acest an, împreună cu prietenii, consilierii locali şi reprezentanţii comunităţii rudarilor au sărbătorit joi, 6 iunie, Înălţarea Domnului, dar şi Gurbanul rudarilor.2
Marin Stan, liderul comunităţii de rudari din Prundu, a fost şi de această dată cel care a coordonat ritualul tradiţional.
Gherghina, soţia lui Nea’ Marin şi Virgil, finul familie Corbea, au fost cei aleşi în acest an pentru binecuvântarea Frumoaselor.


Publicat  :  iunie 7, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare