Groapa de gunoi de la Frăteşti începe să miroasă tare urât

16754711_10206458813668780_1177134610_n

„Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Giurgiu”, groapa de gunoi de la Frăteşti, cum este cunoscută de către giurgiuveni, a fost cel mai controversat proiect derulat în ultimii 8 ani în judeţul Giurgiu. Nu vom intra în detaliile tehnice, sunt mult prea complicate. Cert este faptul că, la 5 ani de la inaugurare, aceasta este nefuncţională şi a devenit o mare problemă pentru toate localităţile din judeţul Giurgiu.

A fost întocmit prost, gestionat prost şi finalizat la fel de prost. Valoarea proiectului a fost de 103.654.311 Lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentând contribuţia Beneficiarului din bugetele Autorităţilor Locale. A fost semnat în anul 2009, fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Dumitru Beianu. Între timp, deoarece proiectul nu a fost finalizat în termenele stabilite, o parte din bani au fost returnaţi din bugetul Consiliului Judeţean. Dacă, până la sfârşitul acestei luni, nu se încheie proiectul, vom returna toată suma.

” În anul 2012, când am fost ales primar, plăteam lunar pentru ridicarea gunoiului din localitate 2500 de lei. Acum plătesc 7500, deoarece acesta este transportat la groapa de gunoi de la Glina. Dacă accept să intru în acest ADI, vom plăti şi mai mult”, spune unul dintre primari care ar trebui să accepte asocierea în ” măreţul” proiect început în anul 2009.

Dacă până la sfârşitul acestei luni, primarii localităţilor ce fac parte din proiect refuza să semneze contractele cu operatorul regional, toţi banii vor fi returnaţi:” Încă de la început, acest proiect a fost un dezastru. Nu ştiu care au fost interesele şi motivarea celui care a acceptat toate condiţiile firmei care a câştigat licitaţia. Fiecare localitate trebuie să plătească cu mai mult de 20 % decât în realitate.

Au fost luate datele de la statistică a numărului de locuitori, date care nu mai sunt actuale. Colectarea gunoiului nu se face individual, la fiecare gospodărie, ci la pe platforme, care nu mai există şi nu mai sunt autorizate de către Ministerul Mediului. Eu nu semnez, pentru că tot proiectul a fost o mare porcărie „, este declaraţia unui alt primar.
PS: Procurorii DNA au acest dosar în lucru şi vor încerca să lămurească dacă a fost vorba despre fapte de corupţie, ori doar prostie.


Publicat  :  februarie 14, 2017

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare