Gabriela Horga: „La o creștere de 12,5%, începând cu 1 ianuarie 2023, punctul de pensie va ajunge la 1.784 de lei.”

Horga

Am spus, de la început, că pensionarii nu trebuie să suporte prețul crizei. Creșterea punctului de pensie cu 12,5% este a treia majorare, de când PNL se află la guvernare, după 14% în 2020 și 10% la începutul acestui an.
Când PNL a venit la guvernare la finalul lui 2019, punctul de pensie era 1265 de lei, iar în ianuarie 2023 va ajunge la 1784 lei, deci o creștere a pensiilor de 41% de când România a avut prim-miniștri liberali. 2
De fapt, în ultimii ani doar PNL a majorat pensiile. PNL a crescut pensiile românilor cu 14% și în pandemie, în septembrie 2020, la o inflație de 2,4%. Apoi în ianuarie 2022, Guvernul Ciucă a crescut pensiile cu alte 10 procente.
La fel si alocațiile copiilor, care acum vor fi actualizate cu rata inflației.
Tot de la 1 ianuarie cresc și indemnizațiile veteranilor și văduvelor veteranilor de război. Dar și indemnizațiile persoanelor cu handicap, care vor primi a treisprezecea indemnizație.
Totodată, pensionarii cu pensii mici vor primi o serie de ajutoare suplimentare:
– 1000 de lei pentru pensiile mai mici de 1.500 de lei;
– 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei;
– 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei;
– vouchere sociale, pentru pensionarii cu pensii mai mici de 1.700 de lei în valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023;
– sprijin de 1.400 lei pentru pensionarii în vârstă de peste 60 de ani, care au pensii mai mici de 2.000 de lei, pentru plata facturilor la energie, suma fiind acordată în două tranșe destinate cheltuielilor din iarna aceasta și iarna viitoare.
Astfel, Partidul Naţional Liberal și premierul Nicolae Ciucă au reușit sa își impună voința, iar pensiile vor crește în realitate cu un procent total de 15,8%, ceea ce ii apăra pe pensionari de efectele inflației.
Pentru a răspunde unei preocupări din spațiul public, precizez că majorarea punctului de pensie NU aduce după sine creșterea pensiilor speciale. Creșterea punctului de pensie antrenează creșterea pensiilor bazate pe contributivitate.
Mă bucur ca s-a respins strategia unor colegi din coaliție de a se ascunde în spatele PNRR pentru a justifica amânarea unei decizii referitoare la pensii și ideile unor politicieni care nu doreau o creștere a punctului de pensie cât mai apropiată de rata inflației din prezent, acordată pentru TOATE pensiile pe baza de contributivitate.
În același timp, PNL rămâne fidel angajamentelor sale de sprijinire a investițiilor, a economiei și a modernizării României. Programul ”Sprijin pentru România” este destinat în proporție de 60% sprijinirii economiei și investițiilor. Am demarat cel mai ambițios program național de investiții, “Anghel Saligny”, pentru modernizarea comunităților locale.
Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu


Publicat  :  noiembrie 23, 2022

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare