Fostul miliţian de la economic, Nelu Dragomir, şi-a dorit postul de administrator public la Primăria Giurgiu!

541580_10202129522079196_5274518737409628826_n_Fotor_Collage

Din data de 14 noiembrie 2014, Primăria Giurgiu are un nou administrator public.Pe toată lumea a surprins demisia avocatului Emil Vuca şi numirea în locul său a lui Nicu Ghiţă.
Ceea ce puţină lume ştie, este faptul că numirea lui Nicu Ghiţă a fost una cu ” cântec”, deoarece postul era promis altcuiva.
În ziua de vineri, în care a fost anunţat numele noului administrator, la sediul primăriei s-au prezentat mai multe persoane. Printre care şi comisarul şef, acum la pensie, Ion (Nelu) Dragomir, acesta ferm convins că va fi noul administrator public. În mod surprinzător, primarul Nicolae Barbu îl anunţa drept administrator pe Ghiţă şi nu pe Dragomir, aşa cum se aştepta acesta din urmă.
Mai nou se spune, ca ,drept consolare, Ion Dragomir îl va înlocui pe Valentin Capitanu, la conducerea Direcţiei Servicii Publice.
Nu ştim care au fost motivele ce l-au determinat pe primarul Nicolae Barbu să-şi schimbe în ultimul moment decizia, însă acestea cu siguranţă sunt unele întemeiate.
În urmă cu mai mulţi ani, unul dintre cei mai respectaţi jurnalişti de investigaţie, Răzvan Savaliuc realiza o anchetă incendiara despre comisarul şef Nelu Dragomir şi prietenul său, Emil Vuca:
” Un caz de o gravitate ieşită din comun, legat de delapidarea a peste 11 miliarde de lei din Sucursala Banc Post Giurgiu, a fost instrumentat într-o manieră incalificabilă de către doi foşti miliţieni, plecaţi braţ la braţ, cu tinichele de coadă din poliţie în vara lui 1997, după ce au fost depistaţi de controalele Ministerului de Interne cu grave abateri profesionale. Clienţii Banc Post Giurgiu au ajuns să stea după gratii doar pentru că delapidările s-au făcut fictiv, prin conturile lor, dar fără ştiinţa lor, în timp ce directorul băncii, Marin Gască, indicat drept cap al delapidărilor de o fostă angajată, a fost ocolit de cei doi miliţieni, unul reîntors că mare şef în poliţie, graţie vestitului Toma Zaharia, iar celălalt ca şef la Parchetul Giurgiu.
Comisarul şef Ion Dragomir, actual şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Giurgiu are un palmares profesional plin de „bube”. Conform datelor furnizate de IGP, fostul miliţian a fost retrogradat în 1987 de la gradul de locotenent, la cel de sublocotenent pentru neraportarea unui accident rutier mortal. În 1997, un control al MI l-a prins cu grave abateri profesionale. Ion Dragomir, maior pe atunci, care îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Economico Financiare din IJP Giurgiu, a fost din nou retrogradat şi trimis să „reflecteze” la Poliţia Bolintin Vale. Mai multe rapoarte ale Secţiei de Informaţii Giurgiu a SRI din 1996 şi 1997 au evidenţiat legăturile directe ale lui Dragomir cu mafia contrabandiştilor. Acesta a şi fost motivul pentru care ofiţerul şi-a dat repede demisia în iulie 1997. Dragomir a fost reactivat în septembrie 2001 de generalul „Heroină” Toma Zaharia, fost secretar de stat la MI, care l-a pus „lup paznic la stana”, în funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Giurgiu, spre indignarea cadrelor oneste din poliţia judeţeană.
Amicul lui Ion Dragomir, care a supervizat ancheta poliţienească în dosarul Banc Post Giurgiu, este procurorul Emil Gabriel Vuca, în prezent prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Giurgiu. Procurorul Vuca este un alt fost miliţian. În perioada 1996 – 1997 când SRI Giurgiu a semnalat implicarea tuturor vârfurilor poliţiei locale în mafia contrabandiştilor, iar MI a făcut schimbări masive de şefi, Emil Gabriel Vuca, pe atunci ofiţer operativ la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate din IJP Giurgiu a fost trimis în faţa Consiliului de Judecată al Ofiţerilor, dar şi-a dat repede demisia la 31.07.1997 (în aceeaşi zi cu Dragomir), pentru că acţiunea disciplinară să rămână fără efect. Miliţianul Vuca, scăpat cu cartea de muncă nepătată, a reuşit prin mijloace numai de el ştiute, să fie reprimit cu braţele deschise în Parchetul Giurgiu.
Expertiză unui moşneag!
Revenind la dosarul delapidărilor de la Banc Post Giurgiu, precizăm că în acest caz, prin rechizitoriul Parchetului Tribunalului Giurgiu din 14.11.2003, a fost trimisă în judecată Liliana Nitu (fosta Meclă), ex-coordonator operaţiuni bancare la Banc Post SĂ Giurgiu, pentru fals şi delapidare, constând în aceea că inculpata a efectuat 53 de operaţiuni bancare prin conturile a şase societăţi comerciale, sustrăgând peste 11 miliarde de lei. Escroacă şi-a recunoscut vină şi a fost condamnată în aprilie 2004 la şapte ani de închisoare. Foarte important – pe tot timpul judecăţii Liliana Nitu a declarat că de toate aceste operaţiuni a ştiut în permanenţă directorul sucursalei, Marin Gască, ba chiar i-au fost cerute de acesta, precum şi faptul că ea nu a avut nici o înţelegere de nici un fel cu vreunul din reprezentanţii firmelor cărora le-a umblat prin conturi.
Cu toate acestea, fără ca directorul Banc Post Giurgiu, Marin Gască, să fie cercetat, procurorul Emil Gabriel Vuca a cerut arestarea a doi dintre administratorii celor şase societăţi cărora li s-a umblat în conturi, sub acuzaţia că ar fi complici la delapidare. Arestarea a fost încuviinţata de Tribunalul Giurgiu, iar din ianuarie 2004 şi până în ianuarie 2005 – timp de un an – administratorii Cristian Dandareanu şi Paula Zorilă au stat după gratii. Vuca nu s-a limitat aici şi a întocmit în câteva săptămâni, la 27.02.2004, un rechizitoriu de numai trei file, pe numele celor doi, trimiţându-i în judecată pentru complicitate la delapidare şi înşelăciune. Vuca şi-a construit acuzaţia pe o singură „probă” şi anume un aşa-zis raport de expertiză întocmit de expertul Florea Vladarau, aflat la venerabila vârsta de 75 de ani (vârsta la care o eventuală răspundere penală devine incertă), raport care concluzionă că administratorii celor şase societăţi comerciale: „se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi emiterea de CEC-uri fără acoperire”.
Expertiză poliţiştilor lui Dragomir!
Concluziilor aberante ale expertizei (care nu are voie să stabilească vinovaţii, ci doar să constate o situaţie de fapt) s-a adăugat şi faptului că aceasta a fost făcută unilateral, fără participarea experţilor celorlalte părţi. În plus, expertiză nu a fost prezentată, conform legii, comisiei de verificare din cadrul CECCAR Giurgiu, care nu ar fi aprobat niciodată o asemenea manieră de inculpare şi redactare. Procurorul Vuca a considerat-o însă perfectă, a refuzat administrarea unei contra expertize şi a decis trimiterea în judecată a numai doi din cei şase administratori în judecată, după raţiuni numai de el ştiute, restul fiind scoşi din joc prin disjungere.
Precizăm că alegerea expertului de 75 de ani a fost decizia subalternilor comisarului şef Ion Dragomir, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Giurgiu (prietenul lui Vuca), care nu a ţinut cont de faptul că acuzaţii au reclamat absenţă de la expertiză a expertilor-parte. Împotriva lui Dragomir s-a depus o plângere penală la Ministerul de Interne, cercetările find în curs.
Abia după un an de arest preventiv, Dandareanu şi Zorilă au fost puşi în libertate. Aceasta s-a datorat noii expertize încuviinţate de instanţă, expertiză care a evidenţiat faptul că sumele delapidate de Liliana Nitu nu puteau fi operate „fără ştiinţa directorului sucursalei Giurgiu a Banc Post, Marin Gasca şi a contabilei şef Liliana Jipa”, iar „activităţile infracţionale ale salariatei Liliana Nitu au fost independente de voinţa agenţilor economici”.
Cu prilejul punerii celor doi în libertate, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit prin decizia penală nr. 193/28.01.2005 ca nouă expertiză „creează un dubiu puternic în ceea ce priveşte gradul de vinovăţie a inculpaţilor Cristian Dandareanu şi Paula Zorilă”, precum şi faptul că judecătorii din Giurgiu au ignorat în mod nejustificat concluzile noii expertize.
Gaşca lui Vuca!
Relevantă pentru modul în care procurorul Vuca şi-a încărcat conştiinţa cu aruncarea a doi oameni după gratii, este declaraţia condamnatei Liliana Nitu, care a mărturisit instanţei: „Ştiu că aşa cum am procedat era ilegal, însă am făcut aşa pentru că m-a pus dl. director Gasca Marin (…) de toate aceste operaţiuni ştia dl director Gasca Marin (..) reprezentanţii societăţilor nu mi-au cerut să le creditez conturile”. În acelaşi sens vin şi rezultatele ultimei expertize, care a inventariat o multitudine de ilegalităţi în modul de administrare al operaţiunilor bancare din sucursala Banc Post, şi mai ales faptul că sumele plimbate prin conturi şi delapidate nu puteau să nu fie observate imediat de directorul Marin Gasca şi contabilă şef Liliana Jipa, experţii acreditând ideea că fraudele erau cunoscute chiar şi de conducerea centrală a băncii. Cristian Dandareanu a depus plângeri penale la Parchet şi la CSM împotriva anchetatorilor săi, care i-au furat un an din viaţă. Dandareanu acuza faptul că a fost trimis în judecată ca ţap ispăşitor, doar pentru că vină să nu cadă asupra directorului Banc Post, Marin Gască, care, aşa cum a acuzat şi fosta sa subalterna, a supervizat toate operaţiunile bancare.

Detalii: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-05-14/delapidari-la-banc-post-giurgiu.html#ixzz3LLHRu9sJ
Follow uş: @9AM on Twitter | 9AM.ro on Facebook

Claudiu Cimpoeru,Cristina Rotaru


Publicat  :  decembrie 9, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare