Exclusiv: De ce mor giurgiuvenii de COVID!

covid

De la începutul pandemiei şi până în prezent 188 de giurgiuveni au fost declaraţi oficial decedaţi de COVID-19. În realitate numărul acestora este mult mai mare, dar metodologia de constatare şi raportare a cauzelor deceselor este una complicată şi nu reflectă situaţia la zi. Aceasta este şi explicaţia acelor decese care sunt anunţate după câteva luni.image-2021-10-15-25108422-0-incid
Cu o incidenţă a cazurilor de COVID -19 de 7,62 %, judeţul nostru se află pe locul 11 la nivel naţional. Autorităţile spun că vinovaţi sunt giurgiuvenii care nu înţeleg să se vaccineze, suntem pe ultimul loc în ţară.
Aceasta să fie singura cauză, ori modul haotic în care a fost gestionată pandemia de către instituţiile care ar fi trebuit să se ocupe coerent şi responsabil de gestionarea problemei?
DGASPC Giurgiu aşteaptă de nouă zile un răspuns la o adresă trimisă către DSP Giurgiu
Am început investigaţia noastră cu situaţia angajaţilor şi beneficiarilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, instituţie aflată sub coordonarea Consiliului Judeţean. Conform informaţiilor puse la dispoziţie de către conducerea DGASPC, în ultimele trei săptămâni au decedat 2 persoane instituţionalizate, una dintre ele vaccinată cu ambele doze, cealaltă nevaccinată, deoarece avea boli asociate.
În informarea de mai jos aveţi datele la zi a situaţiei angajaţilor şi beneficiarilor DGASPC care sunt vaccinaţi şi numărul dozelor efectuate:
Numărul total de angajați ai D.G.A.S.P.C. Giurgiu este 853, dintre care:

Numărul de angajați în cadrul centrelor pentru adulți cu dizabilități: 231 (dintre care sunt vaccinați: 22 cu o doză, 112 cu 2 doze, 20 cu 3 doze).
Numărul de angajați în cadrul centrelor pentru persoane vârstnice:
100 (dintre care sunt vaccinaţi: 2 cu o doză, 29 cu 2 doze, 2 cu 3 doze).
– Numărul de beneficiari persoane adulte cu dizabilități din centre:
156 (dintre care sunt vaccinați: 1 cu o doză, 139 cu 2 doze. – Cu 3 doze).
– Numărul de beneficiari- persoane vârstnice din centre:
106 (dintre care sunt vaccinați:3 cu o doză, 73 cu 2 doze. – Cu 3 doze).

– Salariații sunt testați ori de câte ori este nevoie, în funcție de solicitările șefilor de centre.

– Au solicitat efectuarea dozei 3:
54 angajaţi ai centrelor pentru persoane adulte cu dizabilități;
20 angajaţi ai centrelor pentru persoane vârstnice.
– Au solicitat efectuarea dozei 3:
131 beneficiari ai centrelor pentru persoane adulte cu dizabilități;
66 beneficiari ai centrelor pentru persoane vârstnice.DGASPC
Prima scrisoare pierdută trimisă de către DGASPC la DSP

D.G.A.S.P.C Giurgiu a informat D.S.P. Giurgiu în data de 05.10.2021 cu privire la situația necesarului de doze de vaccin anti-COVID 19 (doza I, doza II, doza III) pentru beneficiarii și personalul din structurile rezidențiale subordonate DGASPC Giurgiu în care sunt găzduite persoane vârstnice și persoane adulte cu dizabilități, la care a fost anexată situația similară pentru Centrul pentru Persoane Vârstnice Singureni și Centrul de Asistență Medico-Socială Mogoșești.
Au trecut zece zile şi DSP-ul nu a răspuns la adresa DGASPC prin care se solicita noi vaccinuri pentru centre. Doctorul Iulian Stoenescu, directorul DSP Giurgiu, spune că nu ştia de această adresă şi oricum nu există logistica necesară pentru vaccinare:
” În acest moment, nu putem organiza caravane mobile pentru vaccinare. Nu avem ambulanţe, nu avem medici, nu avem nimic. Este greu să mai faci ceva în condiţiile în care ambulanţele au devenit maşini mortuare.În municipiul Giurgiu avem doar trei medici în centrele de vaccinare, în judeţ nu avem personal. Au fost medici din Bucureşti care, în perioada de relaxare din vară, au plecat. În acest moment nu putem să ne organizăm să vaccinăm pentru că nu avem cu ce şi cu cine. Maşini nu am, ambulanţe nu am, medici nu am. Cu ce să vaccinăm? „, spune şeful DSP Giurgiu.
A doua scrisoare pierdută de către DSP Giurgiu

stoenescu
– D.G.A.S.P.C. Giurgiu a informat DSP Giurgiu, în data de 06.10.2021, cu privire la faptul că 8 beneficiari ai unui centru pentru persoane adulte cu dizabilități au fost declarați pozitivi în urma testelor Covid- 19 efectuate și a solicitat precizări cu privire la soluția propusă
Au trecut nouă zile de la o solicitare către DSP Giurgiu în care instituţia era informată despre un focar de COVID ( este vorba depre centrul de la Valea Bujorului), iar DGASPC nu a primit niciun răspuns referitor la ce măsuri se impun.
Cei de la DSP au aflat astăzi, în urma solicitării noastre, că au primit această adresă:
” Nu ştiu nimic despre adresa din 6 octombrie de la DGASPC, la mine nu a ajuns. Poate a fost pierdută pe undeva. Am o singură secretară, care trebuie să răspundă şi la telefoane, poate nu a citit corespondenţa. Revin eu cu un telefon după ce găsim hârtia.”

Doctorul Stoenescu revine aşa cum a promis, a găsit în cele din urmă adresa primită:
” Ce pot să spun? Aveţi dreptate, este foarte grav că timp de nouă zile noi nu le-am răspuns la aceşti oameni. Avem un mare deficit de personal, am rămas singurul doctor din DSP. Medicul nostru epidemiolog este în izolare. Nu mai ştim nici noi ce să facem.”
Testele rapide, o mare necunoscută pentru DSP Giurgiu
Din informaţiile noastre, în urmă cu aproximativ o lună de zile DSP Giurgiu a primit 600 de teste rapide pentru persoanele vulnerabile.
Directorul DSP Giurgiu nu ştie ce s-a întâmplat cu acestea:
” Teste rapide? Chiar nu ştiu nimic despre acest subiect.”

Printr-o hotărâre de guvern din luna octombrie 2020, testarea personalului și a rezidenților din centrele de bătrâni este obligatorie în fiecare săptămână. Deşi este lege, cei de la DGASPC spun că testează dacă este nevoie, iar DSP-ul dacă primeşte solicitări. Lege şi tocmeală.
Nimeni nu mai ştie de nimic.
Autorităţile cer responsabilitate din partea oamenilor să se vaccineze, în timp ce acestea arată că sunt incapabile să gestioneze criza.
Rămân doar morţii, mormintele, lacrimile familiilor îndurerate şi multe semne de întrebare.


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare