Exclusiv: Ce a negociat Toma Petcu cu liberalii

petcu

Deputatul Toma Petcu a anunţat astăzi că s-a afiliat grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor. Nu a precizat însă dacă a demisionat şi din partid. Probabil urmează să fie exclus în zilele următoare.
Tot o chestiune de zile este şi înscrierea acestuia în PNL Giurgiu, pe un post de vicepreşedinte.
Spre surpriza multora, Toma Petcu nu o să treacă la liberali cu întreaga organizaţie ALDE Giurgiu.
A negociat doar pentru câţiva apropiaţi, cât să-i numeri pe degetele de la o mână. Restul, după alegeri.
Este evident că decizia liderului ALDE Giurgiu a fost determinată de dorinţa acestuia de a obţine un nou mandat de parlamentar la alegerile următoare, ALDE având în acest moment şanse minime de a trece pragul electoral.
O alegere dificilă, deoarece în acest moment şi-a pierdut statutul de lider al celei mai puternice organizaţii ALDE din ţară, un negociator în parlament pentru voturile unor parlamentari ALDE. Acum reprezintă un simplu vot, cu promisiuni de care liberalii vor ţine, ori nu, cont în viitor.
Despre trecerea lui Toma Petcu la PNL se ştia încă din toamnă anului trecut, când a participat activ la căderea guvernului PSD şi la investirea guvernării Orban.
Au urmat negocieri îndelungate cu PNL-ul, deoarece părăsirea ALDE implică şi armonizarea unor structuri locale care, peste noapte, din adversari politici, trebuie astăzi să-şi declare dragostea.
În aceste negocieri, cele mai mari probleme au apărut atunci când s-a pus problema candidaţilor pentru primăriile de la Roata de Jos şi Floreşti Stoeneşti.
La Roata, Toma Petcu a insistat pentru liderul ALDE, Marin Constantin, pe când liberalii îl doresc pe actualul primar PSD, Marin Ghidănac. A rămas Ghidănac, cu promisiunea că Marin Constantin va primi conducerea unei instituţii, cel mai probabil Casa Judeţeana de Asigurări de Sănătate.
Probleme sunt şi pentru desemnarea candidatului liberal pentru primăria Floreşti Stoeneşti. Motreanu şi-l doreşte pe preşedintele organizaţiei locale PNL, Constantin Lazăr, pe când Toma Petcu a insistat pentru fostul primar, Costel Dumitru.
Este în derulare un sondaj la nivelul comunei, realizat de către Biroul de Cercetări Sociologice (BCS).
Este un proces dificil echilibrarea intereselor organizaţiilor ALDE şi cele PNL.În unele cazuri se poate ajunge la confruntări în plan local: ” După ce m-au înjurat mai bine de 4 ani, acum ar trebui să merg cu ei pe stradă şi să-i mai pun pe cei de la ALDE şi primii pe lista de consilieri.” ne spunea zilele trecute un primar PNL.
Nu mai vorbim despre ce se va întâmpla atunci când va fi întocmită lista de candidaţi pentru Consiliul Local Giurgiu şi Consiliul judeţean.
După decizia de astăzi a liderului ALDE Giurgiu, ouăle din două coşuri trebui să fie îngrămădite într-unul singur. Câte vor fi vopsite în galben, câte se vor sparge, ori vor fi aruncate, vom afla în lunile ce urmează.


Publicat  :  februarie 24, 2020

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare