” Evoluţia ” poliţistului de la plutonierul Căpşună la Garcea – pedofilul

garceaPrin anii ’70, după modelul brevetat de către francezi cu seria ” Jandarmii „, cinematografia românească începe să producă unele dintre cele mai îndrăgite filme, cuprinse în seria Brigada Diverse (BD). Lăsând la o parte actorii de excepţii care au apărut în aceste filme, scopul BD-ului a fost şi unul de propagandă: umanizarea, prin note de umor ironic, chipuri simpatice, a celor care lucrau în Miliţie, a instituţiei în sine. Evident, imaginea lucrătorului de Miliţie era una total nefavorabilă, indizerabilă chiar (abuziv, incult, tupeist).
După revoluţie, poliţistul a devenit Garcea, dovadă că, deşi numele instituţiei s-a schimbat, percepţia colectivă a rămas aceeaşi.
După scandalul din ultimele zile, poliţistul – pedofil, imaginea poliţiei romane este la pământ, iar soluţii de credibilizare sunt puţine.
Poate curăţenia ar trebui să înceapă chiar din interior, prin a se renunţa la spiritul de clan, care permite orice celor care fac parte din el. Până în urmă cu vreo 15 ani, un poliţist se putea urca liniştit la volanul maşinii chiar dacă băuse câteva pahare de vin. Ştia că o să fie iertat de „coleg ” în cazul în care urma să fie oprit. Mai multe accidente rutiere în care au fost implicaţi ofiţeri de poliţie, au stopat acest ” obicei „.
Poate a venit momentul ca acele testări psihologice chiar să fie luate în serios.
Aţi auzit de vreun poliţist giurgiuvean că a fost tras pe linie moartă, pe motiv că nu are toate ţiglele pe casă? Nu. Deşi aceştia există, nu mulţi, dar sunt. Îi ştiu colegii lor, îi ştiu mulţi dintre giurgiuveni, culmea, îi ştiu şi şefii. ” Ştim că are probleme grave, dar a trecut testul psihologic şi am zis că poate îşi revine „, a fost explicaţia primită de câte ori am ridicat această problemă, legată de poliţistul „X „, ori „Y”. Nu şi-au revenit, între timp umblă cu arma la şold şi pretind că aplică legea. Nici nu sunt şanse să-şi revină, ieşirile acestora din decor se tot repetă, dovadă că nu este vorba doar de câteva ţigle lipsă, ci de tot acoperişul.
Bineînţeles, aceste cazuri sunt puţine, excepţii nedorite. Tocmai pentru aceasta, persoanele respective ar trebui scoase din sistem, instituţia poliţiei având mult mai mult de câştigat decât de pierdut.


Publicat  :  ianuarie 10, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare