Elevii vor primi la şcoala fructe şi legume proaspete, produse lactate şi produse de panificaţie

scoalaGuvernul a adoptat joi,7 septembrie, modul de aplicare şi de finanţare a Programului pentru şcoli al României, în perioada 2017-2023. Conform actului normativ, pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorica zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Aproximativ 2 milioane de preşcolari şi elevi vor beneficia de acest program.

Finanţarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile.

Produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor sunt:
Fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelina rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi.
Lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).
Produse de panificaţie: corn sau baton din făinv integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făinv integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.
Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte.


Publicat  :  septembrie 7, 2017

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare