Cum fug oamenii politici de realitatea urata a Romaniei! CRONICĂ ELECTORALĂ de DAN ANDRONIC.

După cum știți am decis să candidez la Giurgiu din partea PMP. Nu este un județ deloc comod pentru un candidat de dreapta, tot județul având o culoare roșie pronunțată. Din 52 de localități, PSD are 48 de primării, inclusiv cea de municipiu. Iar noua organizare a campaniilor electorale nu-ți permite mai mult de lipirea a două afișe pe un panou, sau împărțirea de flyere, favorizând partidele mari, cu structuri politice puternice. Așa că nu mi-a rămas decât să caut locurile în care se adună cât mai mulți oameni, iar în Giurgiu acest lucru se întâmplă în piețe sau în târguri.

Ultimele weekenduri mi le-am petrecut în Piața din Giurgiu și la Târgul de la Călugăreni. Timp de câteva ore, în fiecare zi, însoțit de o echipă mică, dar entuziastă, am stat de vorbă cu zeci de oameni, încercând să aflu cât mai multe lucruri despre ce trebuie schimbat pentru a le face viața mai ușoară.
Întors acasă, am picat într-o altă realitate, o învolburare mediatică din care răzbateau cuvintele: Cenzură! CIOLOȘ, CENZURAT! TVR, plin de slugi pesediste! Huo! Cu PONTA v-a plăcut!. În prima fază n-am fost prea curios, cam înțelesesem despre ce era vorba, un interviu cu premierul Dacian Cioloș acordat emisiunii „Viața Satului” fusese reprogramat după alegeri, fiind considerat material electoral. Alina Gorghiu, banala președintă a liberalilor, s-a trezit să spună că sigur este vorba de o mașinațiune PSD-istă pentru că „zic gurile rele din TVR, unuia dintre șefii obisnuiti cu sinecuri nu i-a fost aprobată candidatura la un post mult râvnit de Consul General. Cred că dacă și de data aceasta societatea civilă, organizațiile de media și CNA-ul nu reacționează, inseamnă că nu înțelegem gravitatea cenzurii de care este în stare PSD”, afirma Gorghiu într-o postare pe pagina ei de facebook.
Preluată cu entuziasm de actiștii de partid, mascați de multe ori ca ziariști, tema Cioloș, cenzurat la TVR!, a fost consolidată de prezența lui Victor Ponta la aceeași emisiune în octombrie 2014, în plină campanie electorală prezidențială. Așa că întrebarea care le tremura pe buze era: Dacă atunci s-a putut, acum de ce nu?
O logică urâtă prin grotescul argumentului. Cu alte cuvinte, dacă lui Ponta i-ați dat voie să facă campanie electorală în 2014, lui Cioloș de ce nu-i dați voie în 2016? Pentru că sunteți slugi PSD-iste! Niciunul din cei indignați de demersul TVR, de la politicieni la ziariști, nu și-a pus problema că TVR a făcut ceea ce trebuie să facă. Să amâne un interviu electoral, programat de echipa de campanie a PNL pentru un public-țintă, cu mesaje mobilizatoare de tipul: EU, DACIAN CIOLOȘ, V-AM DAT! VOTAȚI-NE ȘI O SĂ VĂ MAI DĂM! Dacian Cioloș, premierul României. este o figură importantă a campaniei electorale a PNL, indiferent cât încearcă să prostească lumea. Apare pe afișele PNL, participă la mitingurile PNL, guvernează pentru PNL și speră să rămână într-un guvern PNL. Deci, nu poate spune că este neutru din punct de vedere politic, decât dacă ne ia de proști! Trebuia spus: Bravo, TVR! De acum încolo asta să fie norma! Numai că nimeni nu vrea așa ceva, toți își doresc o instituție subordonată, nu una independentă.
Înțeleg dorința liberalilor de a transmite mesaje către țărani, prin cel mai ilustru reprezentant al lor, Dacian Cioloș. Sunt convins că actualul prim-ministru știe mult mai mult decât mine în probleme de agricultură, ca recită cifrele „ca pe apă”, dar am îndoieli că înțelege exact situația exactă a românilor care se chinuie să trăiască la sat. M-aș fi bucurat să-l văd în Piața din Giurgiu, dar hai că poate este prea puțin pentru un prim-ministru, așa că măcar în Târgul de la Călugăreni.
Nu-i departe de București, 40 de minute cu mașina de la Guvern, vin 4-5.000 de oameni în fiecare duminică, din Giurgiu, Dâmbovița, Teleorman și București, iar necazurile stau grămadă pe sufletul oamenilor, de-abia așteptând să fie deșertate în inima cuiva. Nemaivorbind de faptul că Dacian Cioloș își poate face și aprovizionarea pentru acasă, prețurile fiind sub cele din Piața Obor.

Problema oamenilor de acolo nu-i dacă Dacian Cioloș apare la Viața Satului, ora fiind total nepotrivită pentru țăranii care vin la Călugăreni, târgul se golește pe la 11.00 – 12.00, când emisiunea s-a terminat deja, ci dacă îi așteaptă poliția locală la ieșire să-i amendeze. Pentru că asta-i obiceiul locului: sunt lăsați să intre, să vândă, dar sunt amendați la ieșire.
Cum îmi spunea un tânăr care încerca să vândă diverse unelte: Săptămâna trecută am făcut cu o sută de lei mai mult decât mi-au dat amenda! Amenda era de 250 de lei, pentru că vindea un set de chei tubulare fără acte de proveniență. L-am întrebat: Dar dacă erau de la tine de acasă, cum puteai să ai acte? A dat din umeri, zgribulit de frig, stătea de 4 ore, mai stătea vreo două și pleca spre casă. Avea doi copii, un serviciu în timpul săptămânii, completa în weekend. M-a impresionat pentru că era tânăr, avea chef să muncească, rămăsese în țară, era exact prototipul celui despre care urma să discutați în studio. Numai că Statul își cam bătea joc de el. Și nu e singurul!

L-am lăsat bătând pasul pe loc, ca să se încălzească, cu ochii după clienți. Pentru că trebuie spus, domnule prim-ministru că era al naibii de frig, de ți se răcește cafeaua fierbinte în 2 minute.
Un altul, de data asta în Piața din Giurgiu, mi-a spus un lucru despre care sunt convins că nu v-ar fi întrebat nimeni la Viața Satului. În Giurgiu nu mai există nici un abator! A existat, dar a fost transformat în fabrică de termopane. Așa că dacă vrei să tai un porc, legal, să-l vinzi la măcelărie, n-ai unde! De fapt, există un abator, dar este în Teleorman, așa că pleci cu porcul în portbagaj sau remorcă, ca să-l tranșezi. Problemă! Te oprește poliția și te amendează pentru că n-ai autorizație de transport animale, iar tu ai trecut din Giurgiu în Teleorman. Păi, unde să-l tai? Nu ne interesează, amendă: 10 milioane de lei vechi! N-avem abator, mâncăm termopane. Sau porc din Australia!
E postul Crăciunului, dar este dezlegare la pește. Dacă vrei pește în Giurgiu, mergi în Piață, pentru că o frumoasă construcție pe milioane de euro din bani europeni menită să devină Bursă și Piață de Gross de Pește, există și atât. E în afara oricărui circuit comercial, n-are decât trei vitrine frigorifice, de un an de când a fost inaugurată nu s-a închiriat nici un spațiu comercial. Cu alte cuvinte, e goală! Noroc cu spațiile din piață…

Tot de prin târg am fi aflat că nimeni nu mai cumpără pieile de oaie sau lâna, nu mai sunt tăbăcării, pentru că aducem încălțăminte din China, iar un votant PMP, adânc conspirat într-o comunitate de pesediști, îmi povestea cum s-a dus să vândă pielea de la mai multe oi la un turc, s-a certat pe preț și le-a lăsat acolo, pe degeaba. Pentru că prețul era de batjocură. Decât să-și bată cineva joc de munca lui, a dat-o de pomană!
O bătrână de la care am cumpărat o brânză de bivoliță cum rar găsești în București, spunea că nu ar ieși din casă să stea în frig, dar n-are ce face pentru că are o pensie de 4 milioane, tot lei vechi, iar o căruță de lemne costă cam tot atât și nu-i ajunge multă vreme. Poate nu știați, iar cei de la Viața Satului poate că nu v-ar fi întrebat, dar încă nu s-a dat drumul la ajutoarele pentru încălzire, subvenția dată de Stat prin primării pentru cei care venituri mici. Bănuiesc că-i doar o chichiță birocratică, pentru că am văzut că la rectificarea bugetară s-au găsit sute de milioane de lei pentru înzestrarea militară. Chichiță, chichiță, dar vine gerul! Iar cei din Giurgiu nu se scaldă în bani, pensia de 4 milioane și salariul de 10 milioane fiind cele mai răspândite. Lei vechi, bineînțeles!

De Podul de la Grădiștea nu mai are rost să vă spun, poate ați citit ce am scris, dar cred că în locul unui nou avion prezidențial, oamenii din Giurgiu s-ar bucura să vadă din nou trenul trecând de la Gara Progresul spre Grădiștea. Așa că poate vă gândiți să dați cei 20 de milioane de euro (rămași în fondul de rezervă la dispoziția primului-ministru) pentru ei, ca să nu mai fie nevoiți să facă un ocol cu CFR de 60 de kilometri sau să dea 32 de lei pentru un drum cu microbuzul spre București. Să știți că în Giurgiu toată lumea știe despre această problemă, numai ministrul dvs. al transporturilor dă din umeri atunci când este întrebat. Adevărul este că problema-i veche, din 2005, nu mai captează interesul nimănui, dar asta nu înseamnă nimic dacă ai de gând să schimbi ceva.

O vizită la Călugăreni face cât zece emisiuni. Nu puteți promite multe lucruri, doar asculta. Eventual, când te întorci la București, încerci să vezi ce poți rezolva. Dacă ați fi mers acolo, ați mai fi aflat că legea de promovare a produselor românești în supermarketuri nu funcționează pentru că un lobbyist isteț, care lucrează și pentru liberali, a blocat-o la Bruxelles, iar la București marii retaileri au inventat taxe noi, făcând-o de neaplicat, că fermierii români care vor să ia în arendă terenuri trebuie să se angajeze la o redevență de 2.500 kg la hectar, iar „investitorii” arabi au contracte pe 45 de ani cu redevențe de 10 ori mai mici, că litrul de lapte se vinde la 0,8 Ron, sub limita de profit, plus câte și mai câte.
Spuneam în titlu că vă voi explica de ce ar fi bun Traian Băsescu bun de prim-ministru. O să o fac scurt: el nu s-ar fi plâns că nu i-a fost difuzat interviul la Viața Satului și, mai mult ca sigur, venea în Târgul de la Călugăreni!
P.S. Nu știu câte voturi voi lua la alegerile din 11 decembrie, dar pot spune că această campanie electorală reprezintă o experiență pe care aș recomand-o oricărui ziarist.


Publicat  :  noiembrie 29, 2016

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare