Cum alegi un rack metalic pentru serverul tau?

1
Daca te-ai hotarat sa iti cumperi un server, atunci nu lua o decizie in graba. Alegerea unui server este mai complicata decat alegerea unui computer personal. Dar daca urmaresti anumite etape inainte de achizitie, atunci poti lua decizia cea mai potrivita in functie de nevoile tale.

Dimensiunea aplicatiilor iti va spune daca ai sau nu nevoie de un rack metalic
Analizeaza programele si aplicatiile pe care le vei folosi pe server si pe care le vei stoca acolo. Unele programe consuma foarte multe resurse hardware si au nevoie de putere mare de procesare, pe cand altele nu vor avea nevoie de atat de multa memorie. In functie de acest lucru vei sti daca vei avea nevoie de un microserver (cu un minim de 8GB RAM si un procesor E3) sau va fi necesar un server pe rack, dual socket, cu o memorie de peste 32GB RAM.
Daca nu esti convins de necesitatea unui rack metalic, atunci trebuie sa afli ca ele permit depozitatea unitatilor de stocare a informatiilor (HDD sau SSD) si conectarea lor prin port-ul USB, direct la calculator. Ai astfel posibilitatea de a fi conectat la un HDD extern de 6TB, sa zicem. Sa consideram ca ai decis ca vei avea nevoie de un rack metalic. Iata care este urmatorul pas.
Alegerea dimensiunii potrivite pentru rack-ul metalic !2

Ulteriori va trebui sa iei in considerare cat de mult iti vei extinde afacerea si cat de repede. Asfel, vei putea hotari daca este suficient un Rack 6U sau un Rack 9U. U reprezinta numele unitatilor (HDD pentru server) care vor fi depozitate in rack-ul metalic. Daca stii ca 6 unitati HHD de 1TB iti vor fi suficiente pentru urmatorii 3-5 ani, atunci poti alege un Rack 6U, pe care il poti gasi aici, la un singur click distanta. Intre cele doua (Rack 6U si Rack 9U)  nu este o diferenta mare de pret, asa ca daca nu esti presat de buget, un Rack 9U va fi o investitie mai buna pe termen lung. Trebuie sa stii totusi ca aceste cabinete metalice de depozitare a unitatior de stocare pleaca de la 4U si pot ajung la 47U.
Dupa ce ai ales cat de mare va fi capacitatea serverului, vei incepe sa cauti rack-uri metalice. Poti face un reaserch pe site-urile mai multor magazine de electrice online. Va trebui sa te uiti atent nu numai la dimensiuni, dar si la conectivitate, la posibilitatea de montare pe podea sau pe perete, dar mai ales la posibilitatea de aerisire. Unitatile de stocare, fie ele HDD sau SSD, se vor incalzi (la fel cum se incalzeste si intr-un PC sau laptop). De aceea verifica daca are cooler, daca lateralel sunt detasabile si daca in partea superioara are deja decupata o fanta pentru cabluri.1

Cum gasesti un rack la un pret bun :
Un rack poate pleca de la 200 lei si poate ajunge si la 6000 lei, in functie de material (plastic sau aluminiu), de dimensiuni (de la 4U la 47U), de numarul de accesorii si de locul in care va fi montat. Uneori pozele afisate pe site nu corspund cu produsul livrat. De aceea, verifica specificatiile tehnice sau intreaba un operator al magazinului de aici https://www.catenaelectric.ro/ care sunt accesoriile cu care serverul vine din fabrica si care sunt optionale. Spre exemplu, sunt cabinete care apar in imagini cu coolere montate, dar acestea se pot cumpara separat, nefiind incluse in pretul rack-ului metalic.
Important este sa cauti cat mai multe modele si sa le compari intre ele. Majoritatea ofera usa pe care o poti inchide cu o cheie – pentru a avea acces restrictionat (doar administratorul IT sau responsabilul de server sa poata avea acces la rack). Daca alegi un rack metalic (care are oricum o aerisire mai buna decat cele din plastic), ar fi bine sa aiba totusi spatii pentru adaugarea unor coolere. Acestea pot fi achizitionate separat (le gasesti poate chiar pe aceleasi magazine de electrice online) si pot fi montate ulterior, pe parcurs ce adaugi unitati de stocare.
Ai ales camera in care vei pozitiona serverul, stii ce vei pune pe el, stii ce rack metalic trebuie sa cumperi, ai dat comanda, ai ales si HDD-urile sau SSD-urile, acum trebuie doar sa le asamblezi si sa le pui in functiune. Nu ar trebui sa fie foarte greu sa asamblezi componentele hardware, dar pentru partea de setari si retelistica, daca nu lucrezi in domeniul IT, atunci ar fi bine sa cauti un specialist.


Publicat  :  aprilie 27, 2018

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare