Cooperativele agricole pot fi reînfiinţate!

13728958_10205135857515703_1287039565099816140_n

Micii fermieri care se vor constitui în cooperative agricole vor beneficia de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate, iar bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate, stipulează modificările la Legea cooperației agricole.
Actul normativ prevede scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, micro intreprinderi, şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (PF, PFA, II, IF) pentru producţia valorificată prin/către cooperativă agricolă. În cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea vor plăti impozit pe profit şi vor fi scutite de la plata impozitului pe venituri.
Pentru accesarea de fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene destinate schemelor de plăţi directe, ajutoarelor naţionale tranzitorii şi măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, producătorul agricol constituit din cooperativă agricolă cu drept de folosinţă asupra bunurilor membrilor cooperatori este asimilat fermierului activ.
Noul act normativ creează cadrul legal care permite întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale (constituite în temeiul prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale) să devină membri ai unei cooperative agricole.


Publicat  :  iulie 22, 2016

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare