„Cine se face vinovat de tergiversarea punerii în funcţiune a Gropii ecologice de gunoi de la Frăteşti?”

Groapa de gunoi -final

Povestea gropii ecologice de gunoi de la Frăteşti poate constitui un studiu de caz care să arate care sunt cauzele pentru care suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa fondurilor europene atrase.

În primul rând este o problemă gravă de legislaţie, ce permite firmelor care participă la diferite licitaţii să-şi bată pur şi simplu joc de toată lumea: beneficiar, concurență, cetăţean în cele din urmă.

În dorinţa de a fi mai catolici decât Papa, am creat un sistem de licitaţii ce permite unei firme să conteste, aproape la nesfârşit, rezultatul actului de licitare, întârziind astfel atât începerea lucrărilor, cât şi proiectul ca atare.

Revenind la groapa de gunoi de la Frăteşti, în data de 13 octombrie 2013 deputatul Liliana Ciobanu face o interpelare către Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, subiectul fiind cauzele care au determinat întârzierea nejustificată a punerii în funcţiune a acestei investiţii:

„Cine se face vinovat de tergiversarea punerii în funcţiune a acestei investiţii, mai ales pentru faptul că timp de aproape 4 ani, deşi avem groapa ecologică la Giurgiu primăriile din judeţ sunt nevoite să încheie contracte costisitoare cu firme din Bucureşti?”

Răspunsul ministrului se întinde pe 8 pagini şi cuprinde o istorie a modului în care cele 3 firme (Eco Sud, Iridex Group şi Girexim Universal) care au participat la licitaţia de delegare a serviciului de operare, nu au făcut altceva decât, timp de 2 ani, să conteste în justiţie rezultatele licitaţiilor sau hotărârile diferitelor instante.

Initial, in urma evaluării ofertelor, firma Iridex Group este desemnată câştigătoare. Imediat celelalte două societăţi Eco Sud şi Girexim contestă rezultatul la CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR, care cere reevaluarea ofertelor.

În acelaşi timp, cele două firme înaintează plângeri şi la Curtea de Apel Bucureşti. Consiliul judeţean Giurgiu contestă şi el decizia CNSC şi depune o altă plângere la Curtea de Apel. Această nebunie durează aproape 2 ani, fiecare parte implicată demarând acţiuni în justiţie.În cele din urmă, Curtea de apel dă câştig de cauză firmei Eco Sud care în luna noiembrie 2013 semnează cu Consiliul judeţean contractul de administrare.

Au trecut aproape 10 luni de atunci şi nimic nu s-a schimbat. Localităţile parte din proiect au aceleaşi probleme cu strângerea şi depozitarea gunoiului, cei responsabili repetă de fiecare dată când sunt întrebaţi „gata, este aproape rezolvată”, între timp bălăriile acoperă nepăsarea şi, cel mai probabil, interesele personale ce au compromis un proiect ce putea să se constituie într-un exemplu de folosire a fondurilor europene.


Publicat  :  iulie 22, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare